Početna aktuelnosti 15.maj – Svjetski dan porodice

15.maj – Svjetski dan porodice

60
0
Podijeli
Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1993. godine proglasila 15. maj – Međunarodim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Prema preporukama UN-a porodica zahtijeva posebnu pažnju, treba pomoć i zaštitu kako bi mogla ispuniti svoje odgovornosti, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rješavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Na ovaj dan, širom svijeta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj da ukažu na različita područja značajna za porodicu i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. Aktivnosti obuhvataju seminare i konferencije, radio i televizijske programe, novinske članke i kulturne manifestacije.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje