Početna aktuelnosti 24. Oktobar – Dan Ujedinjenih nacija

24. Oktobar – Dan Ujedinjenih nacija

347
0
Podijeli

“Mi ljudi Ujedinjenih nacija, ujedinjeni zarad boljeg svijeta…”, pocetne su rijeci Povelje Ujedinjenih nacija, svjetske organizacije koja je zvanicno pocela da postoji na danasnji dan, 24. oktobra 1945. godine kada su Povelju, izmedju ostalih, ratifikovale Kina, Francuska, SSSR, Velika Britanija, SAD… Taj se dan obiljezava kao Dan Ujedinjenih nacija.

Prethodnica Ujedinjenih nacija bila je Liga naroda, organizacija koja je osnovana 1919. godine i djelovala je tokom Prvog svjetskog rata da bi “unaprjedjivala medjunarodnu saradnju i kako bi bili postignuti mir i bezbjednost”. Medjunarodna organizacija rada je takodje osnovana Versajskim ugovorom kao pridruzena agencija Lige naroda. Liga je obustavila djelovanje nakon sto nije uspjela da sprijeci Drugi svjetski rat.

Prema slovu Povelje, glavni cilj svjetske organizacije je odrzavanje medjunarodnog mira i bezbjednosti, razvijanje prijateljskih odnosa medja narodima, saradnja u rjesavanju medjunarodnih ekonomskih socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema i unaprijedjenje postovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje