Početna aktuelnosti 26. juni – Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga

26. juni – Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga

1376
0
Podijeli

Zloupotreba droga jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Za populaciju mladih predstavlja najveći uzrok pobola i smrtnosti u razvijenim i zemljama u razvoju donoseći brojne posljedice poput nezgoda, poremećaja mentalnog zdravlja, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te drugih zdravstvenih i socijalnih problema, poput nezaposlenosti, kriminala, nasilja i smrti. Posebnu opasnost predstavljaju zarazne bolesti hepatitis C i B, HIV, tuberkuloza i druge.

Glavna skupština UN-a 1987. godine proglasila je 26. juni Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje, a u cilju postizanja međunarodnog društva bez droga. Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a isto ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zloupotrebe opojnih droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan imaju za cilj dodatno osvijestiti građane, posebno mlade o mogućnostima sudjelovanja u društvu i time u samoj prevenciji te kroz brošure i informativne materijale svim zainteresiranima približiti institucionalni i izvaninstitucionalni model borbe protiv bolesti ovisnosti. Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) provodi globalnu kampanju za podizanje svijesti o velikom izazovu koji ilegalne droge predstavljaju za društvo u cjelini, a osobito za mlade. Cilj kampanje je mobilizirati podršku i potaknuti ljude da provode aktivnosti usmjerene suzbijanju zloupotrebe droga.

Svaka zajednica ima jedinstveni set problema i okolnosti. Stoga je za uspješno djelovanje na području prevencije zloupotrebe droga nužno multisektorsko djelovanje svih zainteresiranih partnera u zajednici: od obitelji, odgojno-obrazovnih ustanova, lokalnih pružatelja zdravstveno- socijalnih usluga, nevladinih organizacija, provoditelja zakona,profesionalaca do donositelja odluka i razvojnih politika. Radeći zajedno, koristeći i nadograđujući raspoložive resurse (materijalne, ljudske, financijske) postiže se sinergija za učinkovitu intervenciju u zajednici. Ovakav multidisciplinarni pristup osigurava  odgovornost svakog sektora društva za svoj udio u rješavanju ovog javnozdravstvenog izazova.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje