Početna aktuelnosti 26. Oktobar – Dan bundeve

26. Oktobar – Dan bundeve

72
0
Podijeli

Došlo je to doba godine kada dominantnu ulogu na trpezi mnogih domaćinstava preuzima bundeva.

Ova „zimska lubenica“ narandžaste boje u jesenjem periodu koristi se u mnogim kuhinjama, kako zbog svog ukusa, tako i zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava.

Iako ne tako popularno kod nas, bundeva se na zapadu najviše koristi u oktobru, za Noć vještica, kada je mnogi rezbare kako bi joj dali zanimljiv izgled i zatim je koriste kao ukras na stolovima, policama i pred ulaznim vratima.

Pomenut ćemo samo neke od pozitivnih aspekata ove narandžaste, veoma često džinovske jesenje biljke koja spada u puzavice, a koju neki nazivaju i „domaćom bananom“.

Tikva, dulek, ludaja ili već pomenuti naziv bundeva, kako god da je nazovemo, nalazi veliku primjenu u svakodnevnoj ishrani, a naročito u jesenjem periodu, kada daje svoje plodove.

Slana ili slatka pita od bundeve, potaž, pekmez od bundeve – to su samo neka od jela čiji je glavni sastojak ova jednogodišnja biljka.

Njena pulpa je slatkastog ukusa, stoga i samo pečenje u rerni bez ikakvih dodataka može da bude odličan desert mnogim slatkoljubcima.

Osim pulpe, jestive su i sjemenke, koje se koriste tokom cijele godine kao dodaci različitim jelima, ili jednostavno kao zdrava grickalica.

Ulje od bundeve se takođe sve više koristi u kulinarstvu.

Plod bundeve može mnogo da doprinese zdravlju, stoga ga treba koristiti na različite načine.

Pomaže kod problema sa probavom, dijabetesa, kod upale mokraćnih kanala, jajnika, a idealan je kao dijetalna hrana kada pokušavamo da skinemo kilograme.

Plod možemo jesti ili ga koristiti za pravljenje soka, ali oblik u kojem ga unosimo u organizam ne utiče na njegovu nutritivnu vrednost.

Bundeva je veoma važna za vid, jer kroz konzumaciju može da se unese velika količina karotenoida, koji se zatim u našem organizmu pretvaraju u vitamin A.

Također, zahvaljujući njima bundeva dobija svoju zanimljivu narandžastu boju koja je ističe među jesenjim povrćem i voćem.

Sjeme bundeve bogato je omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom.

Ukoliko ga koristimo u ishrani, ono može da doprinese smanjenju holesterola, pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem, a kao i pomenuti plod, sjemenke bundeve odlične su prilikom mršavljenja.

Možemo ih grickati, stavljati u razne vrste hljebova, dodavati u smutije, muslije, a to su samo neke od primjena koje sjeme bundeve pronalazi u ljudskoj ishrani.

Ovo su samo neka od pomenutih blagotvornih svojstava koje ima bundeva, odnosno njen plod i sjemenke.

Stoga, ako volite bundevu, pronađite neki od načina kako da je iskoristite u svakodnevnoj ishrani.

Jasminko Razić

Foto NAAR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje