Početna aktuelnosti Održana akademija u čast živiničkih heroja

Održana akademija u čast živiničkih heroja

361
0
Podijeli

Nakon povratka sa Crnoriječke visoravni brojne delegacije okupile su se u Parku bosanskih branilaca, pored Bulevara nazvanog u čast heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića. Prisutni su se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje još jednom prisjetili svih hrabrih živiničkih i bosanskohercegovačkih šehida koji svoje živote položiše za odbranu našeg grada i za odbranu naše jedine domovine od agresora.

Nakon zahvale svim bosanskohercegovačkim šehidima, delegacije su cvijeće položile, fatihu proučile i minutom šutnje počast odale i najslavnijem sinu našeg grada heroju Nesibu Malkiću, pred njegovom bistom u Parku bosanskih branilaca. Nakon polaganja cvijeća, posljednji dio u programu obilježavanja 29. godišnjice od pogibije Nesiba Malkića, Nevresa Šišića, Fikreta Andelića, Nermina Forčakovića i Seada Paravlića bila je akademija u njihovu čast. Svakako, svaka izgovorena riječ u čast ovih živiničkih heroja bila je mala da bi se zahvalili našim hrabrim živiničkim sinovima za njihovu žrtvu u misiji slobodna Bosna i Hercegovina, ali je bila poruka koju treba svakodnevno prenosti kako nikada ne bi zaboravili Nesiba Malkića i njegove saborce.

210. oslobodilačka brigada kojom je upravljao Nesib Malkić bila je hrabra i časna jedinica, koja je čak 75% svojih ratnih dejstava izvršila na području drugih općina što je jasna poruka o kakvoj formaciji je riječ. 210. Viteška oslobodilačka brigada Armije RBiH koja je nakon pogibije Malkića, dobila naziv 210. Viteška oslobodilačka brigada Nesib Malkić postigla je ogromne uspjehe kako u odbrani tako i u oslobađanju okupiranih dijelova Bosne i Hercegovine.

Akademijom u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama okončan je dvosedmični program obilježavanja godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića kao i dijela komande 210. viteške oslobodilačke brigade na Nišićkoj visoravni 25. oktobra 1993. godine. Nosioc aktivnosti programa bilo je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja grada Živinice.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje