Početna Uncategorized 31.maj Svjetski dan bez duhanskog dima.

31.maj Svjetski dan bez duhanskog dima.

104
0
Podijeli

Godišnje otprilike šest miliona ljudi umre od bolesti povezanih s duhanom, oko 1,2 miliona od posljedica izloženosti nepušača duhanskom dimu, dok se predviđa da će se taj broj povećati na više od osam miliona do 2030. godine, saopštio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) povodom Svjetskog dana bez duhanskog dima.

“Štetni utjecaj duhanske industrije na životnu sredinu je ogroman i sve veći, dodajući nepotreban pritisak na ionako oskudne resurse naše planete i krhke ekosisteme”, navode

Kako je povodom ovog datuma saopćila WHO, duhan ubija više od osam miliona ljudi, pušača i nepušača svake godine, te dodatno uništava okolinu, dodatno šteti ljudskom zdravlju, kroz uzgoj, proizvodnju, distribuciju, potrošnju i otpad nakon konzumiranja.

“Cilj Svjetskog dana bez duhanskog dima je širenje svijesti o rizicima upotrebe duhana i kako svijet možemo osloboditi duhana. Štetnost konzumacije cigareta i upotreba nargila za srce uglavnom uzrokuju nikotin i ugljen monoksid zbog svoje prisutnosti u dimu cigarete. Nikotin povećava potrebu srca za kisikom i hranjivim materijama, dok ugljen monoksid smanjuje sposobnost krvi da osigura srcu potrebnu količinu kisika”, kažu u INZ-u.

Služba za školsku higijenu ovog instituta intenzivno radi na podizanju svijesti kod djece i omladine kroz redovne aktivnosti i preventivne preglede, edukacije o zdravoj prehrani, očuvanju okoline i zdravog odrastanja te učestalim edukacijama djece, nastavnog osoblja i roditelja na ojačavanju zajednice na svim poljima, a sve u cilju poboljšanja životnih navika.

Vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH već godinama su oboljenja cirkulatornog sistema s udjelom od više od 50 posto svih uzroka (stopa 508,2/100.000 stanovnika), nakon čega slijede maligne neoplazme sa 22,3 posto udjela (stopa 219,6/100.000 stanovnika) što predstavlja povećanje iz godine u godinu. Ove dvije grupe oboljenja čine oko tri četvrtine svih uzroka smrti. Jedan od glavnih riziko faktora za ova oboljenja je, dokazano, pušenje cigareta, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje