Početna aktuelnosti 4. juni – Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije

4. juni – Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije

143
0
Podijeli

Odlukom Ujedinjenih naroda od 19. augusta 1993. godine, 4. juni u čitavom svijetu obilježava se kao Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije.

Djeca, kao najranjivija kategorija stanovništva, uvijek su bila najveće žrtve ratova.

Prema procjenama UN-a, u posljednjih par decenija, u ratnim vihorima širom svijeta je poginulo oko dva miliona djece, preko šest miliona je ranjeno, a više od jednog miliona je ostalo bez jednog ili oba roditelja.

Kao direktna posljedica ratnih zbivanja oko dvadeset i pet miliona djece širom svijeta se danas nalazi u izbjeglištvu.

Svake godine više od deset hiljada djece izgubi život od mina, a usljed nestabilnih geo-političkih prilika u određenim dijelovima svijeta, procjenjuje se da je za potrebe nedemokratskih režima i vojnih hunti u svijetu regrutirano oko tri stotine hiljada  djece-vojnika od kojih mnoga nisu navršila ni deset godina života.

Rat u Ukrajini i a naročito Genocid u Gazi tu sliku čine još sumornijom i crnjom.

Bosna i Hercegovina se u izvještajima svih relevantnih međunarodnih organizacija i institucija koje se bave ovom problematikom spominjala kao negativan primjer zbog velikog broja ubijene, ranjene, raseljene djece i djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, a što je direktna posljedica ratnih razaranja od 1992. do 1995. godine.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje