Početna aktuelnosti Turistički potencijali Živinica

Turistički potencijali Živinica

93
0
Podijeli

Danas je i zvanično otvorena  ljetna turistička sezona na području Tuzlanskog kantona.

Neslućeni su potencijali i mogućnosti grada Živinice u oblasti turizma.

Niz je kulturno-historijskih i prirodnih lokaliteta koji, uz ulaganja i pravilna gazdovanja, već jesu ili mogu postati pravi magneti za turiste.

Strategija integrisanog razvoja Grada Živinice 2017- 2026 prepoznala je da na području Grada Živinice postoji potencijal za razvoj historijskog, vjerskog, ruralnog, planinskog, rekreativnog i sportskog turizma.

Također, u Strategiji integrisanog razvoja turizma Grada Živinice 2017. – 2026. prepoznata je važnost sljedećih resursa:

Veliki broj stećaka i nekropola (oko 300), koji predstavljaju jednu od najzanimljivijih i

najznačajnijih pojava u kulturi i historiji srednjovjekovne Bosne.

Džamija u Džebarima, koja datira iz 16. stoljeća kao i Džebarski muzej.

Etno avlija Mačkovac koja predstavlja svojevrstan zavičajni muzej i idealno mjesto za odmor u prelijepom, tipično bosanskom ambijentu.

Kompleks «Rajsko jezero Bašigovci».

Izvorište Toplice.

Eko-zona Suška Rijeka.

Planinski dom Drenik.

Čitava mreža čistih proplanaka, potočića i rječica koji predstavljaju osnovu za razvoj brdskoplaninskog i rekreativnog turizma.

Lovišta različitih vrsta divljači, 10 lovačkih kuća, vlastite fazanerije.

Gazdinstvo “Jelen” na Malinama.

Akumulaciono jezero Modrac.

Drvena džamija u Priluku.

Stara džamija Šerići.

Nekropola stećaka Jasik.

Osnovna škola “Đurđevik.

Šerićka bara.

Rajsko jezero Bašigovci.

Planinski dom Drenik.

Izletište Toplice.

Izletište uz obale jezera Modrac sa strane koja pripada gradu Živinice.

Rusova vodenica.

Šerićka vodenica.

Vodenice na Oskovi, Gračaničkoj rijeci i Toplici.

Eko kamp Rijeka – Šerići.

Ribnjak na Višći.

Ribnjak u Priluku.

Retoran Bardak na Gostelji.

Šumski kompleks Dubrava.

Vještačka jezera u Višći.

Na području Djedinske planine nalaze se i dvije pećine: Hajdučka i Zenunovačka.

Gračanička Rijeka i rječica Krivača.

Također, na području Grada Živinice nalaze se i sljedeći značajni kulturno-historijski resursi: turbe u Suhoj, muslimansko mezarje Čardak u Kuljanu, džamija u Đurđeviku, džamija u Bašigovcima, džamija u Gornjoj Lukavici, kapela svetog Ante Padovanskog u Živinicama, srednjovjekovni nadgrobni spomenik Mramor (Molitvište) Brnjica, srednjovjekovno groblje Omarak (Brnjica), srednjovjekovna nekropola Djedina, srednjovjekovna nekropola Mramorje Zukići, rimsko utvrđenje i srednjovjekovna nekropola stećaka Gradina Đurđevik, srednjovjekovni nadgrobni spomenici Vrpolje u Đurđeviku, srednjovjekovna nekropola Trijebnik (Kladovi) u Đurđeviku, srednjovjekovna nekropola Stupa u Đurđeviku, srednjovjekovno groblje Oborak u Đurđeviku, srednjovjekovno groblje Petarac u Donjoj Višći, srednjovjekovni nadgrobni spomenici u Donjoj Višći, srednjovjekovna nekropola Repuh u Tupkoviću, srednjovjekovna nekropola Mramorci u Lukavici, ćumurane i krečane u jugoistočnom dijelu Živinica, Akva bazeni u središtu grada, bazeni Erna u Priluku,  te kuća Zvonkovića.

Postojanje resursne osnove za razvoj turizma na području grada Živinice je neupitno, no stanje pojedinih resursa ukazuje da je njihova spremnost za korištenje na vrlo niskom nivou.

To se prvenstveno odnosi na kulturno-historijske znamenitosti i prirodne resurse, koji su važni potencijali, no daleko su od mogućnosti turističkog korištenja.

Uređenjem i interpretacijom navedenih resursa, moguće je daljnje unapređenje kvaliteta turističke ponude Grada Živinice.

Jasminko Razić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje