Početna aktuelnosti 6. april – Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

6. april – Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

160
0
Podijeli

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 23. avgusta 2013. godine proglasila 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir, koji ističe moć sporta u promovisanju mira i iskorjenjivanju kulturnih barijera širom svijeta.

Na ovaj dan posebno se promoviše zdrav način života i naglašava fokus Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) da se omogući pristup sportu što većem broju ljudi.

Sport je istorijski odigrao značajnu ulogu u svim društvima, bilo u obliku konkurentnog sporta, fizičke aktivnosti ili igre.

Pravo na pristup i učešće u sportu i igru već odavno je priznato u nizu međunarodnih konvencija. Godine 1978. UNESCO je opisao sport i fizičko obrazovanje kao “osnovno pravo za sve”. Ali do danas, pravo na igru ​​i sport se previše često zanemaruje ili se ne poštuje.

Sport ima jedinstvenu moć da privuče, mobiliše i inspiriše. Sport igra značajnu ulogu promovisanjem društvene integracije i ekonomskog razvoja u različitim geografskim, kulturnim i političkim kontekstima. Sport je moćan alat za jačanje društvenih veza i mreža, promovisanje ideala mira, bratstva, solidarnosti, nenasilja, tolerancije i pravde.

Sport podstiče:

· Individualni razvoj;

· Promociju zdravlja i prevencijau bolesti;

· Promociju rodne ravnopravnosti;

· Socijalnu integraciju i razvoj društvenog kapitala;

· Izgradnju mira i sprječavanje/rješavanje sukoba;

· Oporavak nakon katastrofa/trauma i normalizaciju života;

· Ekonomski razvoj;

· Komunikaciju i društvenu mobilizaciju;

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje