Početna aktuelnosti Grad Živinice izdvojio 600 hiljada KM za sufinasiranje proljetne sjetve

Grad Živinice izdvojio 600 hiljada KM za sufinasiranje proljetne sjetve

362
0
Podijeli

Proljetna sjetva  već je započela.

Poljoprivrednici koji su već na jesen pripremili svoja zemljišta sada već uveliko siju određene kulture.

Oni koji to nisu završili na vrijeme sada  vrše oranje, a neki se pak odlučuju i da prošire već zaorane parcele ,  obzirom da se najvljuje veoma teška godina.

Sa klijentima koji su registrovani  u RPG-e  na području Živinica trebalo bi biti zasijano oko 600 ha zemljišta, međutim u Gradskoj upravi očekuju da bi zasijanog zemljišta trebalo  biti više sa ostalim poljoprivrednicima koji nisu registrovani.

S obzirom da poljoprivrednici ali i predstavnicima vlasti i struke upozoravaju na to da će ovo biti najteža godina za našu poljoprivredu, u gradu Živinice su odlučili pomoći građanima kroz sufinansiranje  proljetne sjetve  .

Za ove namjene u budžetu je planirano 600 hiljada KM.

Usvojena Odluka GV Živinice, očekuje se da bi uskoro trebala biti objavljena u Službenom glasniku, nakon čega će biti urađen Pravilnik i raspisan Javni poziv dodaje savjetnik za poljoprivedu u Grdskoj upravi Salih Durić.

U Gradskoj upravi ističu da će Javni poziv biti proveden u okviru Zakona, te će poljoprivrednici prijavom na isti morati ispuniti određene kriterije, gdje će dužni biti priložiti posjedovni list o poljoprivrednom zemljištu ili ugovor o zakupu.

U okviru Odluke koju je osvojilo GV ,usvojen je i prijedlog savjetnika za poljoprivredu Saliha Durića da se formira Fond za agrar na području Živinica, koji bi se koristio u svrhu podržavanje poljoprivredne proizvodnje.

Javni poziv za sufinansiranje proljetne sjetve za poljoprivrednike grada Živinice će biti istaknut  na web stranici grada, oglasnoj tabli ali u  programu naše medijske kuće .

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje