Početna aktuelnosti 7. maj – Dan džamija u BiH

7. maj – Dan džamija u BiH

959
0
Podijeli

U noći 7. maja 1993. godine, nakon 414. godina postojanja, do temelja je srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Ubrzo zatim, njeni kameni ostaci odvezeni su na deponiju smeća.

Ferhat-pašina džamija je izgrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ovo je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine do temelja porušene.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje, više od 1000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH. Također, Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Iako su određene snage pokušale spriječiti postavljanje kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije 2001. godine , to se nije dogodilo, kamen temeljac je ipak postavljen. U tim neredima od posljedica kamenovanja poginuo je Murat Badić iz Cazina.

Sa minareta Ferhadije 07. maja 2016. godine  ponovo se čuo ezan nakon 23 godine. Tog dana svečano je otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija u Banja Luci. Džamija Ferhadija je 18 metara široka, 14 metara duga, a vrh kupole je visok 18 metara. Visina munare iznosi 43 metra.

Uništavanje, rušenje i devastiranje džamija imalo je samo jedno za cilj: uništiti i istrijebiti Bošnjake i Islam sa ovih prostora, što se nije dogodilo.

Podsjećamo da je tokom agresije na BiH srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. U Bosni i Hercegovini je za vrijeme rata 1992-1995. uništeno ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini prije 1992. godine.

Novinar: Mirela Aljić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje