Početna aktuelnosti Aktuelnosti sa živiničkih poljoprivrednih imanja

Aktuelnosti sa živiničkih poljoprivrednih imanja

1060
0
Podijeli

Poljoprivreda je fundamentalna ljudska djelatnost od koje zavisi opstanak ljudske vrste.

Međutim,ova privredna djelatnost u našoj zemlji u dubokoj je krizi a činioci koji to uzrokuju,različiti su.

Od onih objektivnih do onih koji su do subjektivnog faktora,do čovjeka.

U to se možemo svi uvjeriti posjetom bilo kojem poljoprivrednom gazdinstvu ili farmi i na području općine Živinice.

Reporterska ekipa Televizije Živinice danas je boravila na jednom uzornom poljoprivrednom imanju,vlasnika uglednog farmera Muhameda Halilovića koji najbolje osjeti sve poteškoće bavljenja poljoprivredom i stočarstvom.

Poljoprivredni sektor  u našoj zemlji opterećen mnogobrojnim problemima, trpi krize koje ga u cjelini drže na nivou poslijeratne stagnacije.

Upadajući u makaze nedovoljno osmišljenog , nepotrebnog pa i pogubno visokog uvoza, neki njegovi segmenti bivaju dovedeni na rub fizičkog nestajanja.

Kombinacija loše agrarne politike i onoga što nije do čovjeka a to su vremenske neprilike, imaju za posljedicu ogromne gubitke koje trpe poljoprivrednici i farmeri  pa dolazi u pitanje rentabilnost bavljenja ovom temeljnom ljudskom djelatnošću.

Uzorni živinički farmer Muhamed Halilović,prilikom posjete njegovom imanju,ukazao nam je na neke aktuelne probleme sa kojima se suočava on i njegove kolege u našoj lokalnoj zajednici.

Jedan od njih je i loša kvaliteta silažnog kukuruza,što zbog pogrešnih agro-tehničkih mjera,što zbog samog zemljišta i njegovog položaja kao i upitne kvalite vrste sjemena silažnog kukuruza.

Pored navedenog problema,Muhamed Halilović, po ko zna koji put,potcrtava  problem za poljoprivrednike potpuno nepovoljne cijene plavog dizela zbog čega poljoprivrednici i fearmeri rade na ivici neisplativosti ili ispod tog nivoa.

Zbog takve destimulativne politike,poljoprivrednici sve više napuštaju svoja imanja i idu i oni “trbuhom za kruhom” u zemlje Zapadne Europe.

Tokom našeg boravka na farmi Muhameda Halilovića shvatili smo da je perspektiva bosanskohercegovačke poljoprivrede daleko od optimistične.

Birokratizacija, korupcija, sporo donošenje važnih odluka,nerazumijevanje ozbiljnosti problema poljoprivrednika, kašnjenje isplata subvencija, usitnjenost parcela, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i nepostojanje dugoročne strategije razvoja poljoprivrede samo su neki od razloga što agrarni sektor sve više tone.

Ipak, uvjerili smo se i da u ovoj zemlji i u našoj lokalnoj zajednici postoji mnogo vrijednih ljudi,kao što je Muhamed Halilović, spremnih da idu dalje,da uporno rade i da se usavršavaju  te ispune sve zahtjeve tržišta.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje