Početna aktuelnosti Amela Glibanović iz Živinica je poljoprivrednica mjeseca!

Amela Glibanović iz Živinica je poljoprivrednica mjeseca!

599
0
Podijeli

Poljoprivrednice trebaju vašu podršku svakog dana, jer one su ključne za napredak agrara, ruralnog razvoja i prehrambenog suvereniteta.

Foto: Amela Glibanović
Poljoprivrednica mjeseca, prema izboru čitalaca Agrokluba je Amela Glibanović. Kako smo u predstavljanju kandidatkinja već pisali, ona se bavi proizvodnjom mlijeka, zaposlena je na farmi koja je jedini izvor prihoda u njenom domaćinstvu.

“Uzbuđena sam i sretna“, prva je reakcija Amele kada smo je jutros pozvali, čestitali i pitali kako se osjeća. “Jučer sam u jednom momentu bila i odustala od ‘borbe’. Ali, kako se bližio kraj glasanja raslo je i neko uzbuđenje, javilo mi se dosta prijatelja i poznanika, kako mojih tako i od porodice i doveli su me do pobjede. Želim se svima njima zahvaliti na podršci ovih dana.

Priznanje poljoprivrednica mjeseca, kao i poklon paket stići će na njenu adresu u Živinicama, a o Ameli ćete imati priliku još čitati i u velikoj reportaži s njene farme u narednom periodu.

Nek’ komšinici ne crkne krava

Izbor za poljoprivrednicu mjeseca pokrenut je 8. marta, na Međunarodni dan žena, a mart je u nekim državama proglašen i “mjesecom ženske historije”.

Kako žene na selu čine četvrtinu svjetske populacije, a većina ih radi u poljoprivredi, podaci ukazuju na njihov težak položaj i često zanemarenu ulogu, naše aktivnosti su ovog marta posvećene upravo njima – ženama poljoprivrednicama.

Amela na farmi radi svaki dan

Sve su one zaslužile priznanja. Mi ih svima ne možemo dodijeliti, ali ga vi možete svakim danom, barem malim gestom pokazati, pa ne zaboravite već danas da je možda baš vaša prva komšinica/susjeda, zaslužna za čašu mlijeka koju pijete, svježu voćku koju držite, jaje koje ste upravo razbili, ručak koji spremate, hljeb koji jedete…

Umjesto srdžbe, a nju imaju na svakom koraku zbog općeg stanja u društvu, budite oni koji će im ponuditi i izmamiti barem osmijeh, čestitati i zahvaliti na svemu što rade, stignu i postignu. Svaka od njih vrijedi!

Nije se rodio ko je narodu ugodio

Uprkos brojnim pritiscima, pokušajima diskreditiranja i dovođenja u pitanje tehničke regularnosti ankete, Agroklub se kao neovisan i objektivan medij tokom trajanja glasanja nije osvrtao na neutemeljene navode i prijetnje pojedinaca, a koji su u proteklom periodu pristizali kroz različite kanale. Jer, mi smo odigrali pošteno i ne podliježemo ucjenama. Umjesto tužbi, odgovaramo istinom, a ona je pred vama.

Kroz petodnevno glasanje, mogli ste pratiti svaki pristigli glas u svakom momentu. Sistem je podnio hiljade vaših klikova iz skoro svih dijelova svijeta, bez stanke. Nijedan komentar na društvenim mrežama nije obrisan, pa se mogla pratiti i žustra rasprava.

No, nadamo se da interes koji ste iskazali za žene poljoprivrednice, nije završen u ponoć 20. marta, zajedno s našom anketom.

Žene, majke, supruge, sestre, poljoprivrednice trebaju vašu podršku svakog dana, jer one su ključne za napredak agrara, ruralnog razvoja i prehrambenog suvereniteta.

Amela Glibanović čestitamo!

Agroklub.ba

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje