Početna aktuelnosti Asocijacija žena SDA Živinice obilježila godišnjicu genocida u Srebrenici

Asocijacija žena SDA Živinice obilježila godišnjicu genocida u Srebrenici

771
0
Podijeli

Asocijacija žena Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Živinice danas  je dostojanstveno,mirnom šetnjom kroz naš grad,obilježila 23 godine genocida u Srebrenici.

Iz ove Asocijacije podsjećaju da je genocid u Srebrenici najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i da je civilizacijska i ljudska dužnost da svako na svoj način iskaže obol prema  8372 nevine žrtve kao i iskreno i duboko  saosjećanje sa ženama Srebrenice.

“Oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim osuđenikom Ratkom Mladićem 11. jula 1995. godine okupirale su Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a.

Cjelokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć u izvršenju genocida pružio je režim Slobodana Miloševića.

Prema zvaničnim podacima ubijene su 8 372 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Uprkos predlogu Evropskog parlamenta da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, u javnosti naših država preovladava negiranje, poricanje i minimiziranje tog zločina.

Želimo da proširimo znanje građana i građanki o genocidu u Srebrenici i naporima da se Srebrenica ne zaboravi – zbog odgovornosti, solidarnosti i saosjećanja prema žrtvama, ali i da nam se ovakvi zločini ne bi dešavali u budućnosti.”…poruka je sa današnje mirne šetnje aktivistica Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Živinice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje