Početna aktuelnosti Broj nezaposlenih osoba u Živinicama u opadanju

Broj nezaposlenih osoba u Živinicama u opadanju

336
0
Podijeli

Broj nezaposlenih osoba u Živinicama stalnom je opadanju.

Biro  za zapošljavanje Živinice  kontinuirano provodi programe i konkurse  koje raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje ,  koji nude nova radna mjesta, kao i prva radna iskustva za mlade kako bi se taj trend održao.

Prema podacima Biroa  , trenutno se na biro nalazi  9500 nezaposlenih osoba.

Broj nezaposlenih osoba u Živinicama stalnom je opadanju još od 2017 godine. Tada se na evidenciji Biroa nalazilo preko 12 hiljada osoba.

Danas je taj broj manji  za oko 3000,od koji su dvije trećine žene a jednu trećinu čine radno spsobne muške osobe ,  kazao nam je šef ove poslovnice Amir Selimović.

Zbog odlaska radno sposobne snage iz naše Domovine , broj osoba koje su se odjavile sa biro je manji i u odnosu na ovaj period iz 2022.godine.

Trenutno se na evidenciji najviše nalazi  nekvalifikovanih osoba i to 3100, a najmanje sa završenom VSS 531, sa SSS ih je 2800 koliko je i kvalifikovanih, navodi Selimović.

Selimović je dodao, da poslodavci najčešće traže  KV radnike. Među najtraženijim zanimanjima su građevinski radnici, vozači, i stolari.

Kao i svake godine  FZZZ objavio   niz projekata, preko kojih je određeni broj osoba dobije priliku za sticanje radnog iskustva , kroz  zapošljavanje i samozapošljavanje.

Samo u prošloj godini realizirano je 9 programa.

Dosadašnja iskustva govore da je sve veći broj polodavaca  zainteresiran za navedene programe.

U skorije vrijeme  očekuje se realizacija novih programa Federalnog zavoda za zapošljavanje,  putem kojh će nezaposlene osobe dobiti priliku za zasnivanje radnog odnosa, saznali smo ovom prilikom.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje