Početna aktuelnosti Članovi sekcije “Ekovizija” zasadili 100 sadnica divlje trešnje

Članovi sekcije “Ekovizija” zasadili 100 sadnica divlje trešnje

166
0
Podijeli

Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje je ”Obnovimo našu Zemlju“, a glavni fokus je na prirodnim procesima, novim zelenim tehnologijama i inovativnim razmišljanjima koja mogu obnoviti svjetske ekosisteme. Ove godine, pet godina nakon Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama Velika Britanija i Italija su suorganizatori 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama. Tim povodom uključena je i Italijanska ambasada u BiH, na čiji poziv je formirana i Zelena mreža koja će ubuduće raditi na sličnim projektima.

Danas je realizovan i  projekat mladih aktivista sekcije “Ekovizija” Javne ustanove Gimanzija Živinice. U naselju Ciljuge pored novoizgrađenog autoputa za bicikle zasađeno je 100 sadnica divlje trešnje. Profesor u Gimanziji Živinice Sead Noćajević ističe da nije slučajan izbor divlja trešnja te da je funkcija ove sadnice višestruka.

U projektu Gimnazije Živinice učešće je uzeo i grad Živinice, a današnja aktivnost samo je jedna u nizu na uređenju naše lokalne zajednice. U svijetu se nastavljaju realizirati brojni projekti koji će biti usmjereni ka izgradnji zdravijeg okruženja. Planirani projekti bit će realizovani i u našem gradu do 5. juna kada će biti obilježen Svjetski dan zaštite okoliša.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje