Početna aktuelnosti Odgođena kolektivna dženaza u Vlasenici

Odgođena kolektivna dženaza u Vlasenici

143
0
Podijeli

Ovogodišnja 17. kolektivna dženaza vlaseničkim šehidima trebala je biti klanjana 24.aprila u subotu na mezarju Rakita u Vlasenici.

Zbog pandemije koronavirusa Organizacioni odbor je u dogovoru s Muftijstvom tuzlanskim donio odluku da se dženaza odgodi.

Ove godine vječni smiraj trebalo je pronaći sedam žrtava.

– Procjena je bila, da kada se uzme u obzir broj mejita, njihove porodice, imami i svi oni koji redovno ili nužno učestvuju u organiziranju dženaze, da se ne bi moglo uklopiti u te propisane okvire – kaže Muamer Zukić, rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog.

U subotu 24. aprila kraćim programom će biti obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici. Na šehidskom mezarju Rakita bit će proučena hatma dove i poklonjeno 2.444 Jasina.

Iz MIZ-a Vlasenica ranije su objavili spisak žrtava, njih sedam, među kojima su i dvije žene. Najstarija žrtva koja je trebala biti ukopana ove godine je Kada Saračević, koja je rođena 1909. godine, a ubijena 1992.godine, u 83. godini. Rezultat velikosrpske agresije u Vlasenici je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja, ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić, koji je ubijen u 89. godini. Do sada su identifikovane i ukopane 393 žrtve.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje