Početna aktuelnosti Dan Armije RBiH na dostojanstven način obilježen u Živinicama

Dan Armije RBiH na dostojanstven način obilježen u Živinicama

83
0
Podijeli

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine, koja je  uspjela odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane i dijela tadašnje Patriotske lige BiH, a brojala je više od 200 hiljada vojnika.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Poseban doprinos u odbrani domovine dali su živinički borci koji su učestvovali i u ratnim dejstvima daleko od svojih domova na području cijele Republike Bosne i Hercegovine.

Brojne delegacije danas su polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima na Centralno spomen obilježje u parku Bosansik branilaca kao i na bistu heroja Nesiba Malkića,  sjetili se i  zahvalili za sve što su šehidi , poginuli borci i  heroji našeg grada i države učinili za njenu odbranu.

Nosilac aktivnosti obilježavanja 15.aprila  Dana ARBiH na području Živinica pripala je Koordinacija boračkih udruženja tačnije Organizaciji demobilisanih boraca Živinica .

Podršku u  obilježavanju Dana Armije RBiH na području Živinica dala je i Gradska uprava i Gradskog vijeća.

Ovom prilikom gradonačelnik Began Muhić , naglasio  je da Armija RBiH odigrala najveći zalog u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. A to znači za budućnost!

Petnaesti april jeste samo jedna prilika da se prisjetimo svih onih pripadnika i pripadnica Armije RBiH koji su, braneći svoju državu dali najviše što su mogli za nju, poručio je Muhić.

Svaka stopa zemlje Bosne natopljena je krvlju njenih šehida i upravo zbog toga nikada ne smijemo zaboraviti one koji su u četvorogodišnjoj borbi s višestruko nadmoćnijim neprijateljem dali najviše u odbrani nezavisnosti i suvereniteta naše države, poručeno je.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje