Početna aktuelnosti Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine – 15. april

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine – 15. april

349
0
Podijeli

Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu.

Armiju, koju je činilo više od dvjesto hiljada vojnika, formirale su jedinice Teritorijalne odbrane BiH i organizirani dobrovoljci.

Vrhovni zapovjednik bio je tadašnji predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH.

Ovaj datum je jedan od nabitnijih datuma države Bosne i Hercegovine koju su pripadnici Armije hrabro i časno branili i odbranili.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je priča o znanim i neznanim junacima, o herojima i našim šehidima i palim boricima i svim građankama i građanima BiH koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo.

To je priča o kojoj treba pričati svaki dan, a ne samo povodom godišnjice, i naša stalna obaveza je,  da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici ARBiH hrabro i nesebično podnijeli za život i slobodu koju danas imamo.

15. april je važan datum u cijeloj historiji Bosne i Hercegovine, jer da Armija RBiH nije stvorena, do danas možda ne bi bilo ni BiH.

Bila je jedina legalna i legitimna sila čiji pripadnici su pred daleko moćnijim neprijateljima odbranili svoja ognjišta i narode koji ovdje žive hiljadama godina unazad, i to nikada niko nije i neće promijeniti.

Činjenice govore da su pripadnici Armije RBiH goloruki i često bez ikakvog naoružanja, hrabrim srcima i uz Božiju pomoć izvojevali neke od najvećih pobjeda na ratištima širom naše domovine, predvođeni vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem.

Nisu žalili živote, dijelove tijela, samo da bi odbranili ono što nam svima pripada.

To „čudo bosanskog otpora“ nikad nije kalkulisalo, sinovi i kćeri ove države su bili na prvim linijama odbrane i svojom krvlju natopili svaki njen dio.

Krv šehida i poginulih branilaca i svih naših boraca nam je amanet da nikada ne zaboravimo brutalnu agresiju na našu državu i na naše narode, te da istinu prenosimo našoj djeci.

Niko nema više obaveze od nas koji smo preživjeli da govorimo, pišemo i prenosimo istinu našoj omladini, da se borimo protiv iskrivljavanja činjenica i gnusnih pokušaja da se izjednače žrtva i agresor.

Multietničko, bosanskohercegovačko, a samim tim i ljudsko, civilizacijsko djelovanje Armije Republike BiH u njenoj oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u BiH je zadivilo čitav svijet, najveće vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

Armija R BiH je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH.

Zato je 15. april  jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet, državni integritet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet.

Nikada se ne smije zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH.

Pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije na državu BiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući herojskom otporu Armije RBiH, ostaje obaveza, posebnu u sadašnjem vremenu teških iskušenja, da izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti, državu koja će biti sposobna da se organizovano i institucionalno suprostavi svakom zlu.

Armija Republike BiH je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju BiH kao svoju zemlju.

Ona je obezbijedila da se u BiH sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju.

Zato je stvaranje Armije Republike BiH važna historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti bosanskohercegovačke države.

S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji BiH, svi oni koji žele njenu okupaciju i podjelu.

Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovitu agresiju i genocid nad građanima koji su željeli  mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.

U uslovima kada udruženi antibosanski projekat jača u matici i dijaspori, multietnička oslobodilačka borba Armije Republike BiH za ideju Bosne i bosanski duh, što je i borba za bosanskohercegovačke, evropske i svjetske vrijednosti, dobiva sve više na značaju.

Iako međunarodne organizacije često nisu bile na njenoj strani, ona je branila i čast Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO saveza.

Armija R BiH je zvanična Oružana snaga R BiH, koja je osnovana 15. aprila 1992. godine kao odbrambeno-oslobodilački odgovor oružanoj agresiji na nezavisnu, međunarodno priznatu R BiH.

Armija R BiH nije samo historijska, nego je civlizacijska tekovina, jer su njezini pripadnici stali u odbranu najvećih vrijednosti čovječanstva, multikulturalnosti, multietničnosti, multireligioznosti R BiH, u odbranu svetosti države i građana.

Ono što Armiju RBiH čini velikom, a narod i sve patriote Bosne i Hercegovine ponosnim jeste činjenica, da smo skoro goloruki pružali otpor agresoru, te su oružjem zarobljenim od neprijatelja došli do dobro opremljene vojske, koja je iz odbrambenog prešla u oslobodilački rat.

Armiju R BiH s ponosom nazivano najčasnijom vojskom na svijetu, jer nije činila zločine, nije ubijala civile, nije rušila spomenike kulture, vjerske objekte.

Iza hrabrih i časnih pripadnika Armije R BiH nisu ostajale masovne grobnice, niti logori smrti, silovane žene, već iza Armije R BiH je ostajao miris ljiljana koji su najavljivali proljeće slobode okupano u ljepoti bosanske države.

Armija R BiH nije posegla za osvetom, već su njezini pripadnici čista obraza dočekali slobodu, dok su pripadnici agresorskih vojski osuđeni na hiljade godina zatvorskih kazni, a presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu su izrečene za izvršeni genocid, te zločine protiv čovječnosti, kao najteže zločine počinjene u historiji ratovanja.

Armija R BiH je odbranila državu, sačuvala nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, osujetila plan podjele BiH.

Prvi put od srednjevjekovne bosanske države, imali smo svoju Armiju R BiH; u toj Armiji mnogi su dali svoje živote i djelove tijela za svoju državu, svoj identitet, integritet, ginuli su pod zastavom ljiljana, pjevajući himnu domovini na bosanskom jeziku, zaklinjući se na vjernost zemlji iz čijeg smo grumena stvoreni, predajući raport Predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Prvi put nakon dugo vremena imamo svoje generale, komandante, imamo svoje bitke i iz njih izvojevane pobjede, imamo svoje heroje, zlatne ljiljane.

Imajući Armiju R BiH imamo historiju, imamo motivaciju i inspiraciju, imamo o čemu da pišemo, šta da proučavamo, čime da se ponosimo.

“Mnogoljudna bosanska ratna Armija, koja je srcem i prsima branila Bosnu i njen narod, izvršila je svoj zadatak! Zahvaljujući njoj, u miru koji je zaključen, ima i nešto pravde, za nas. I to, ima onoliko pravde, koliko je to njena zasluga. Narod se ponosio vama, uvjereni, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu. I jeste! Neprijatelj to zna, i ubuduće će tri puta razmisliti, prije nego što se usudi da digne ruku na zemlju i narod, i narod ove zemlje. Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti. Vi niste imali čast samo da branite zemlju, vi ste branili jednu veliku ideju, koja ima svjetski značaj. To je ideja tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija. Tamo gdje ste bili vi, uprkos svim iskušenjima, ostale su čitave: džamije, crkve, katedrale i sinagoge. To je najveća vaša i naša pobjeda. Postupajući tako, vi ste odigrali najveći zalog, u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. A to znači: za budućnost”, kazao je prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović.

Svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i palih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo 15. april-Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Hvala svim pripadnicima Armije Republike BiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost države BiH.

Svim Bosancima i Hercegovcima koji su baštinili, baštine i baštinit će slobodarsku misiju Armije Republike BiH u matici i dijaspori, čestitamo 15. april, Dan Armije Republike BiH.

 

Jasminko Razić/Nihad Kovačević

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje