Početna aktuelnosti Dan Ašure

Dan Ašure

631
0
Podijeli

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH 10. dan mjeseca muharrema 1442. h.g. koji se u islamskoj tradiciji naziva Danom Ašure ili Jevmu Ašura, ove godine pao je u subotu, 29. augusta 2020. godine.

Kako stoji u predajama, Poslanik Muhamed a.s., je za  vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti  dan muharrema.

Posteći ašuru i dan prije ili poslije muslimani slijede sunnet

Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini

Dan ašure je dobrim dijelom zastupljen u muslimanskim masama, ali njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom.

Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju jedno posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina.

Time se podsjećamo na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele.

Širom muslimanskog svijeta pa i kod nas, ašura je poznata kao slatka smjesa od žitarica, zrnevlja, smjesa kuhana i jede se desetog dana muharema.

Deseti dan mjeseca muharrema je još poznat kao “Idul-enbija” (Bajram Božijih poslanika).

Na lijepo osmišljen i dostojanstven način Dan Ašure obilježila su i dva naša sugrađanina Osman Merdanović i Emir Ibrahimović.

Ovi mladi i nadasve kreativni ljudi, priredili su na gradskom bulevaru u Živinicama svojevrstan performans nudeći slučajnim prolaznicima da kušaju jelo ašuru i pri tome im na prigodan način, u narodnoj tradicionalnoj nošnji i ambijentu ukrašenom predmetima iz bosanske tradicije, prezentirali osnovne podatke i informacije o Danu Ašure.

Jasminko Razić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje