Početna aktuelnosti Dan Grada Živinica: Položeno cvijeće na spomen obilježja

Dan Grada Živinica: Položeno cvijeće na spomen obilježja

377
0
Podijeli

Na svaki značajan datum za našu domovinu i Grad Živinice sjetimo se najboljih sinova koji su nisu žalili položiti život za odbranu rodne grude. Tako je bilko i ovoga puta, na Dan Grada Živinice polaganjem cvijeća na spomen obilježja oživjljeno je sjaćanje na najbolje sinove i kćeri Živinica.

Cvijeće je prvo položeno kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli 1941/1945. Nakon čega su se delegacije okupile kod Centralnog spomen obilježja palim borcima odbrambenooslobodilačkog rata 1992/1995.godina. i Parku bosanskih branilaca i kod biste heroja odbrambenooslobodilačkog rata NesibaMalkića.

Cvijeće su položili predstavnici federalne vlasti, izvršne i predstavničke vlasti Grada Živinice, predstavnici političkih subjekata, udruženja građana, sportski kolektivi te ostali građani.

Tokom posljednjeg rata a području Živinicaje formirano mnogo vojnih jedinica čija su imena, zahvaljujući herojstvu naših boraca, najznačajnija u odbrani naše Općine ali i države BiH. To su jedinice koje su pokazale novi način borbe protiv nadmoćnog agresora.

Sjećanje na sve žrtve i hrabre borce za slobodu, koji su svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju jedine nam domovine BiH, države svih naroda koji u njoj vijekovima žive, najmanje je što svi možemo učiniti u znak zahvalnosti prema onima koji su nas branili i odbranili od agresora.

Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano. Rijetki su građani Živinica koji tokom rata nisu izgubili nekog dragog, bliskog, nekog čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo. Građani Živinica su time kolektivni nosioci uspomena na žrtve koje je ova sredina podnijela u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine.

S ponosom se trebamo sjećati svih njih, te mlade generacije učiti o njima i njihovim herojskim djelima, učiti djecu o herojstvu Nesiba Malkića, jednog od devet heroja oslobodiulačkog rata, jer dok živi sjećanje na njih živjet će i njihova herojska djela.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje