Početna aktuelnosti Danas je slava Sveti Nikola

Danas je slava Sveti Nikola

1063
0
Podijeli

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetom Nikoli. Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i slave Svetog Nikolu koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Pravoslavni vjernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu vjeru, pobjednikom zla za cijeli svijet, a njegovo ime znači narodni pobjednik.

Sveti Nikola je slava nepromjenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo. Kako Sveti Nikola pada u vrijeme velikog božićnog posta, vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. Sveti Nikola rođen je u Patari u porodici bogatih roditelja, čiji je imetak nakon njihove smrti razdijelio sirotinji. Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu. Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Ovom prazniku posebno se raduju djeca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno. Prema tradiciji na Dan Svetog Nikole ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, te je Sveti Nikola hramovna i manastirska slava SPC.

Novinarka:Dijana  S.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje