Početna aktuelnosti Danas počinje korizma

Danas počinje korizma

116
0
Podijeli

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, i njome započinje vrijeme od 40 dana (ne računajući nedjelje) što je poseban oblik pokorničke pripreme za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Naziv Pepelnica potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom napravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara: “Obratite se i vjerujte evanđelju” ili “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti!”

Korizma je za kršćane jedno posebno i sveto vrijeme u kojem se svako od priprema da spokojno i čisto dočeka najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Vl. Bono Tomić , župnik Župe Sv. Ivana Krstitelja ovom prilikom pozvao je vjernike, kršćane, župljane da se u ovom periodu  pozabave sobom, izmire i pohode u crkvu.

Pepelnica uvijek pada srijedom, a budući da poziva na unutrašnje čišćenje naziva se i Čistom srijedom. Kako bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijednim postom i nemrsom.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje