Početna aktuelnosti Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba

152
0
Podijeli

Porodice nestalih osoba, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i državne institucije širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih. Međunarodni dan nestalih osoba se obilježava kao godišnji događaj u kome se svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a sudbina i mjesto ukopa su im nepoznati.

Južnoamerički savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih (FEDEFAM) 1981. godine pokrenuo je inicijativu, a UN su je prihvatile, da se 30. avgust obilježava kao Međunarodni dan nestalih.

Međunarodnom komitetu Crvenog krsta prijavljeno je 34.984 nestale osobe na teritoriji bivše Jugoslavije, a prema podacima ove organizacije iz jula 2017. godine, u regionu se kao nestalo vodi još 10.416 osoba.

Prema podacima Instituta za nestale BiH, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7206 osoba. Pretpostavlja se da je tokom rata u BiH nestalo oko 32.000 osoba, a do sada je ekshumirano 25.500 posmrtnih ostataka.

Međunarodna komisija za nestale osobe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Holandiji, čiji je isključivi zadatak da radi na pitanju nestalih, više od 20 godina predvodi aktivnosti na pronalaženju nestalih u konfliktu u bivšoj Jugoslaviji.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje