Početna aktuelnosti Djeca napolje!

Djeca napolje!

768
0
Podijeli

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku, i na pomolu je onaj period kad su mnoga djeca sedam dana u vrtiću pa dvije nedjelje kod kuće i tako ukrug.

Naši pedijatri savjetuju slične mjere i manje-više znamo šta bi trebalo a šta ne iako se toga manje-više ne pridržavamo.

Ne postoje medikamenti koji smanjuju vjerovatnoću obolijevanja od virusne infekcije, već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmijeh.

Kao prvo i osnovno u cilju zaštite od virusnih infekcija, treba upražnjavati boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus.

Zato bi trebalo dva puta razmisliti prije nego što povedemo djecu bilo kuda a da to nije napolje.

Tužan je prizor vojska djece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gdje hrle u igraonicu “pošto je napolju hladno”.

Tužno je i što ćete od djeteta koje ide u vrtić često čuti: “Danas nismo bili napolju.”

“Zašto?”

“Paaaa, hladno je.”

Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadamo se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku “maltretiranje djeteta” ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dijete lijepo obučeno pa ne može napolje.

Pročitajte 5 konkretnih savjeta:

1.Ako neko u neposrednoj okolini kiše, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

2.Pranje ruku i provjetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom zraku, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svježem zraku.

3.Optimalne vrijednosti zraka za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

4.Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mjestima (posebna pažnja na kvake i držače u GSP-u).

5.Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

Kod nas se poslednjih godina sve češće nose maske . Maska, međutim, ne spasava zdravu osobu i nema razloga da je nosi ko je zdrav.

Masku nosi oboljeli i na taj način se unekoliko umanjuje njegova zaraznost.

I veoma važna napomena : Ne postoje medikamenti koji smanjuju vjerovatnoću obolijevanja od virusne infekcije. Vjerovatnoću obolijevanja od virusne infekcije umanjuje zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, osijmeh i vedro raspoloženje.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje