Početna aktuelnosti Dječije obdanište obilježilo Dječiju nedjelju

Dječije obdanište obilježilo Dječiju nedjelju

173
0
Podijeli

Prva sedmica oktobra , svake godine  , tradicionalno je posvećena obilježavanju ˝Dječije nedjelje˝.

Prilika je to da se govori o dječijim pravima, ali i njihovom kršenju.

Nedjelju Dječijih prava obilježena je u Dječijem obdaništu Živinice.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta koja predstavlja način da se ukaže na potrebu i obavezu poštovanja djece i zaštitu njihovih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta, redovna je aktivnost u JU Dječije obdanište Živinice.

Dječija nedjelja je prilika da se, mnogo glasnije nego inače čuje glas djece, te da njihov osmjeh i dobrobit stavi na sam vrh prioriteta roditelja, odgajatelja, zajednice.

Tokom ove sedmice djeca se raduju  aktivnostima koja su posvećena njihovim pravima, a koja vrijedno pripremaju odgajateljice JU Dječije obdanište Živinice. Djeca su ovom prilikom recitovala, pjevala i navela, nekoliko svojih prava: pravo na sreću, pravo na djetinjstvo i porodicu, pravo na igru i još mnoga prava.

Pod pojmom prava podrazumijevaju se prava koja su po svojoj prirodi ljudska i koja svako dijete ima bez obzira na to u kojoj državi živi, u kom političkom, kulturnom i ekonomskom okruženju i u skladu sa kakvim tradicijama, običajima i vjerovanjima se razvija. Prava djeteta su izraz priznanja međunarodne zajednice o postojanju posebnih potreba djece i utvrđena su Konvencijom o pravima djeteta usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine.

Djeca nisu samo budućnost, ona su prije svega sadašnjost, .. u koju trebamo ulagati vrijeme, ljubav i pažnju i kojima imamo odgovornost biti nepokolebljiva podrška i podstrek u ostvarivanju njihovih parava i  potencijala.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje