Početna aktuelnosti Doktor nauka i dipl. inž. mašinstva Merim Aličić dobio nagrade za inovaciju

Doktor nauka i dipl. inž. mašinstva Merim Aličić dobio nagrade za inovaciju

283
0
Podijeli

U organizaciji Nacionalne asocijacije inovatora Sjeverne Makedonije u Skoplju na prvoj on-line izložbi  inovacija članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine ostvarili najveći uspjeh, u 28 godina dugoj istoriji promovisanja  bh. tehničko – tehnološkog stvaralačkog potencijala na svjetskima izložbama.

Malobrojni su oni kojima je, po kriteriju ‘inventivnosti’, priznat samo jedan, od najčešće većeg broja patentnih zahtjeva.

Doktor nauka i dipl. inž. mašinstva Merim Aličić iz Živinica, dobio je oba priznanja za Desulfurizator za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica.

Patentirao je inovaciju koja doprinosi uklanjanju sumpora uspješno iz malih kućnih šporeta do velikih kotlovnica centralnog gradskog grijanja.

Ugradnja ovog postrojenja koštala bi od 30.000 do 50.000 KM.

Da bi se prihvatila neka inovacija ona mora ispunjavati određene uslove.

Godišnje se institutu za intelektualno vlasništvo BiH prijavi 60 patenata.

Od svih inovacija u svijetu samo 5% – 10 % se primjene u praksi.

Aličić ističe da se o problemu uglavnom samo priča a rijetko nalazi rješenje, on je pronašao jedno od riješenja za zagađen zdraka, samo ga treba primijeniti u praksi.

Merim je završio osnovnu školu u Šerićima, srednju mašinsku školu u Živinicama, diplomu inženjera mašinstva stiče u Tuzli gdje također stiče zvanje magistra i doktora nauka.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, između ostalih priznanje od strane Centra za avijaciju i obuku željezničkog osoblja u Njemaškoj, jedanoj  od posljednjih ustanova za obuku širom svijeta, koji obučavaju osoblje koje radi na vozovima sa parnom lokomotivom, najbolji rad u specijaliziranom izdanju časopisa “Tehnika” Savez inženjera Srbije u 2017.godini objavljen na engleskom jeziku.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje