Početna aktuelnosti Svjetski dan Brajevog pisma

Svjetski dan Brajevog pisma

318
0
Podijeli

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan Brajevog pisma, koje je promijenilo život slijepih i slabovidnih osoba širom svijeta.

Pismo je izumio i usavršio Louis Braille, a upravo 4. januar, kada bi bio njegov rođendan, generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je danom ovog pisma.

Slijepe osobe, zahvaljujući čitačima ekrana i drugim softverskim dodacima, danas uspješno koriste računare, koji im omogućavaju pristup informacijama, komunikaciju sa svijetom na ravnopravnoj osnovi sa drugima.

Međutim, bez obzira na tehnološki napredak i sve benefite koje je takav napredak donio slijepim osobama, Brajevo pismo ostaje nezamjenjivo u svakodnevnom životu slijepih osoba.

Proces učenja je postepen i sastoji se od više faza, a najveći izazov je prepoznavanje njegovih znakova, odnosno razvijanje osjeta dodira.

Iako se ne koristi dovoljno, Brailleovo pismo je sve raširenije. Na njemu se štampaju udžbenici, časopisi i edukacijski materijali već dugi niz godina, iako ljudi to rijetko primjećuju.

Brailleovi natpisi na kutijama lijekova pravi su primjer kako bi se ovi znakovi trebali proširiti i na ostale predmete u svakodnevnoj upotrebi – kuhinjske uređaje, etikete na stvarima, na cjenovnicima i slično.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje