Početna aktuelnosti Draga moja BiH – Tvrđava Ostrožac

Draga moja BiH – Tvrđava Ostrožac

465
0
Podijeli

Tvrđava Ostrožac predstavlja prelijep srednjovijekovni dvorac, smješten nadomak grada Cazina, a koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kada se pogleda iz daljine, sa svojim jakim zidinama i visokim tornjevima, predstavlja dvorac nalik na dvorce iz bajke, a kada zaviriš u njega i popneš se na njegove zidine, dobićeš savršen pogled na okruženje koje te okružuje.

Tvrđava se sastoji od srednjovijekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada.

Koliko je samo utvrđenje bilo pažljivo i mudro konstruisano, dovoljno govori podatak da je tokom perioda kada je njim upravljao  general Ivan Lenković sa svojih 40 vojnika, Osmanlijama trebalo preko gotovo sto godina da ga osvoje.

Ono što je isto tako vrlo zanimljivo je da je čitav ovaj kompleks Starog grada Ostrožca, zidan tokom čak četiri perioda, a najstariji dio, prema istorijskim podacima, izgrađen je još 1286. godine, kao posjed knezova Blagajskih Babonića, hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vlada ovim mjestom.

Tokom njegove bogate istorije, bio je sjedište brojnih knezova, aga, begova, krajiških kapetana, pa čak i grofova, a svako od njih je ostavio svoj trag i pečat na ovom nevjerovatnom mjestu.

Upravo zbog ovih stvari, određen dio tvrđave nagrizao je zub vremena, te se nalazi u prilično lošem stanju.

Jedan dio kompleksa pretrpio je velika oštećenja, zidine su ispucale, išarane grafitima, te su u velikoj potrebi za renoviranjem.

U periodu Drugog svjetskog rata, tj. za vrijeme Bihaćke Republike, Ostrožac je jedno vrijeme bio i sjedište Vrhovnog štaba NOR-a, a u njemu je, od decembra 1942 do januara 1943. boravio čak i Josip Broz Tito.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje