Početna aktuelnosti Dževdet Bašić na porodičnom imanju podigao voćnjak

Dževdet Bašić na porodičnom imanju podigao voćnjak

258
0
Podijeli

Kakav god posao čovjek u životu radio kako stari sve više se veže za mjesto odakle je potekao. Na tom mjestu je duša ispunjena i rahatluk zagarantovan. To nam je potvrdio i Dževdet Bašić, koji se odlučio da kod porodične kuće u Svojatu oformi voćnjak.

Ideju nije bilo ni malo lako realizirati jer je sve bilo zaraslo, nekoliko godina je čistio teren da bi konačno 2011.godine uspio ideju u djelo. Ljubav prema voću naslijedio je od djeda koji je bio voćar i gdje god se našao sadio je voće.

Na dva dunuma Dževdet je zasadio brojno voće ali preovladava šljiva i to 60 sadnica nekoliko vrsta.

Želja da ponovo oživi mjesto gdje je rođen Dževdetu je pošla za rukom, danas svi njegovi prijatelji i porodica vrlo rado dođu u Svojat da popiju kahvu u prirodi, uživaju u pogledu te kušaju proizvode koji rastu na ovom imanju. Međutim, da bi to sve izgledalo kao što izgleda danas trebalo je uložiti puno novca i rada.

Iako je voćnjak nastao prije svega iz ljubavi prema ovoj vrsti proizvodnje Dževdet kaže da se nešto i proda, ali više podijeli prijateljima kao hedija.

Na prelijepom imanju Bašića mi smo uživali, odmorili se u zelenilu i pogledu koji se pruža, nevoljko smo se vratili u našu svakodnevnicu a domaćine ostavili da uživaju u svom raju.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje