Početna aktuelnosti Formirana Interventna služba spašavanja sa sjedištem u Živinicama

Formirana Interventna služba spašavanja sa sjedištem u Živinicama

432
0
Podijeli

Na Tuzlanskom kantonu odnedavno je formirana Interventna služba spašavanja  sa sjedištem u Živinicama.

Povod za osnivanje ISS-a prethodi iz pandemije COVID-19, sve češćih poplava koje su se dogodile na području Tuzlanskog kantona posljednjih godina, nesreće u planinskim predjelima planine Konjuh i potraga za nestankom  građana.

Misija ISS je da kontinuirano obavlja i unapređuje djelatnosti potrage i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na svim nepristupačnim mjestima i terenima, a naročito na planinama, stijenama, speleološkim objektima, urbanim  područjima, vodama i rjekama, kao i u svim vremenskim prilikama i situacijama, kada prilikom spašavanja treba primijeniti posebna stručna znanja i upotrijebiti opremu za spašavanje, te da kontinuirano ukazuje i upozorava ljudsko društvo na probleme u ovoj oblasti.

U narednom periodu plan  Interventne službe spašavanja jeste certificiranje operativaca-spasioca koje će provesti u saradnji sa Fakultetom za Tjelesni odgoj  i sport Tuzla, PD Drenik i Centrom za potragu i spašavanje na vodama Banja Luka.

Kako bi adekvatno odgovorili zadatku neophodno je da Služba posjeduje i opremu koja je veoma skupa, te očekuju da će dobiti finansijsku podršku od Grada Živinice ali i drugih općina i gradova na području Tk-a, kazao nam je predsjednik ISS-a Faruk Gazdić.

Ističemo , da je ova Služba već  dala podršku humanitarnoj akciji ZAJEDNO ZA EDVINA MUJKIĆA kroz promotivni Roll up banner sa Edvinovom životnom pričom i računima na koji se može uplatiti novac za liječenje. Promotivni materijal je postavljen na različite lokacije u gradu Živinice, poručili su iz ISS-a.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje