Početna aktuelnosti Gimnazija Živinice obilježila Dan ružičastih majica

Gimnazija Živinice obilježila Dan ružičastih majica

247
0
Podijeli

World Vision BiH obilježava Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u 34 škole u BiH i online prostoru.

Ove godine, Dan ružičastih majica obilježava se  pod sloganom “Ne budi sila iza profila˝.

Živinička gimnazija danas je također obilježila ovaj dan, održavanjem radionica s ciljem  stvaranja  sigurnog prostor u kojem se djeca povjeriti o problemima u odnosima sa vršnjacima, ali i potražiti pomoć.

Nasilje u raznim oblicima prisutno je u svakodnevnom životu. Poseban je problem vršnjačkog nasilja među djecom i mladima koji je prisutan odavno, a može ostaviti teške kratkoročne i dugotrajne posljedice, kako psihički, tako i na razvoj.

Maida Taletović, učenica Gimnazije, samo je jedna od  rijetkih  koja je prprogovorila o ovom problemu sa kojem se suočila izvan škole.

Više u izjavi u prilogu…

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, i u svijetu i u BiH, stoga se svake godine obilježava Dan ružičastih majica kako bi se podigla svijest o problemu.

Direktorica  Gimnazije Muljka Hamzagić, kaže da nasilje nije prisutno u ovoj školi, ali bude i izuzetaka, stoga je prevencija itekako potrebna.

Ovaj dan nastao je u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja.

Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje