Početna aktuelnosti Grad Živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja II Korpusa Armije RBiH

Grad Živinice obilježio 30. godišnjicu osnivanja II Korpusa Armije RBiH

75
0
Podijeli

Delegacija Grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem danas je u Parku bosanskih branilaca položila cvijeće na Centralnom spomen obilježju povodom 30. godišnjice osnivanja II Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Slavni Korpus bosanskohercegovačke armije u ratu je branio najveću slobodnu teritoriju i iznjedrio je brojne heroje čija će se imena pamtiti decenijama koje slijede.

Poseban doprinos u odbrani domovine u svojstvu II Korpusa dali su živinički borci koji su učestvovali i u ratnim dejstvima daleko od svojih domova na području cijele Republike Bosne i Hercegovine.

Uloga i značaj II Korpusa u odbrani Republike Bosne i Hercegovine je nemjerljiva. Polaganje cvijeća šehidima i poginulim borcima simboličan je čin sjećanja i zahvale za sve što su heroji našeg grada i države učinili za njenu odbranu.

II Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine s razlogom je ponos države. Zona odgovornosti II Korpusa protezala se na 28 općina istočne i sjeveroistočne Bosne, a u trenutku osnivanja brojao je oko 49 hiljada vojnika. Obnavljanje Centralnog spomen obilježja u Parku bosanskih branilaca u Živinicama korak je naprijed u očuvanju sjećanja na Nesiba Malkića, Hajrudina Mešića i Mehidina Hodžića koji su sa svojim saborcima sačuvali domovinu Bosnu i Hercegovinu i omogućili mlađim naraštajima da u njoj danas slobodno žive.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje