Početna aktuelnosti Gradonačelnik Muhić održao sastanak sa predstavnicima Organizacionog odobora za obilježavanje 29.godišnjice genocida...

Gradonačelnik Muhić održao sastanak sa predstavnicima Organizacionog odobora za obilježavanje 29.godišnjice genocida u Srebrenici

283
0
Podijeli

U kabinetu gradonačelnika Živinica danas je održan sastanak na temu ˝Obilježavanje 29.godišnjice genocida u Sebrenici˝.

O ovoj temi gradonačelnik Živinica Began Muhić razgovarao je sa predsjednikom Organizacionog odobora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Hamdijom Fejzicem i sekretarom Organizacionog odbora Nerminom Alivukovićem.

Pripreme za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine realiziraju se prema planu te će sve biti spremno za komemoraciju i dženazu 11. Jula, saopćeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Grad Živinice i ove godine uzet će učešće u pripremnim aktivnostima za obilježavanje 29.godišnjice genocida kao i učešće građana u Maršu mira , poručio je gradonačelnik  Began Muhić nakon održanog sastanka sa predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Hamdijom Fejzicem i sekretarom Organizacionog odbora Nerminom Alivukovićem.

Podsjetio je  da Živinice godinama pružaju i finansijku podršku Memorijalnom centru Srebrenica,  te poručio da će tako biti i ove godine.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Hamdija Fejzic iskazao je zahavalnost za sve što Živinice čine za Srebrenicu.

Fejzić je naglasio da je usvojen Program obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Svi pododbori rade na pripremnim aktivnostima i uvjeren je da će sve biti spremno za obilježavanje 29. Godišnjice te da su svi maksimalno posvećeni svojim obavezama iako se  susreću sa finansijskim problemima.

Formirana je Fondacija kojoj je zadatak da se kao pravni subjekt bavi organizacijom godišnjice genocida.

Ranije je to išlo preko posebnog računa opštine Srebrenica, ali nakon smjene zamjenika načelnika to više nije moguće.

Trenutno je finansijska situacija loša ali Fejzić izražava nadu da će ista uskoro biti riješena.

Ove godine se u Maršu mira očekuje nekoliko hiljada učesnika, a prijave su u toku. Svi zainteresovani se mogu prijaviti do 5. jula 2024. godine.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine trenutno je identifikovano 14 žrtava genocida kojima će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 11. jula u Potočarima.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje