Početna aktuelnosti Gradska biblioteka Živinice obilježila 70. rođendan

Gradska biblioteka Živinice obilježila 70. rođendan

186
0
Podijeli

Gradska biblioteka Živinice prigodnom svečanošću sinoć je obilježila 70.rođendan.

Podsjećamo, 8.02.1954.godine u inventar Gradske biblioteke Živinice upisana je knjiga pod nazivom ˝Rad je stvorio čovjeka˝ Jele Pavletić.

Stoga je pomenuti dan, uzet kao datum osnivanja Gradske biblioteke Živinice, čijih 70 godina rada i postojanja BKC Živinice u čijem sastavu i djeluje Gradska biblioteka , obilježio je sinoć uz prisustvo živničanki i živiničana.

Ovom prilikom, nagrađeni su oni koji su koji su najviše pročitali knjiga u prošloj godini , kao i učenici koji su predali svoje radove na Literarni konkurs.

Za prošlu godinu u kategoriju mlađih čitalaca najviše naslova (13) pročitala je Dženita Halilčević.

Od učenika koji su napisali najbolje literarne radove nagrade su  osvojili  Elma Delić, Zerina Halilović , Belma Smajić,  Arman Mešković , Tariku Aličić i Ramiz Džihanović .

Centralni dio svečanosti rezervisan je bio za promociju knjige ˝Ad Bestias˝mlade autorice  Lejle Redžić.

Radi se o pjesmam koje su ljubavne, misaone i dinamične, istakla je promotorica knjige Amra Mujezinović.

Autorica Redžić kazala je  da je knjiga pisana nekoliko godina, te dodala da su pjesme u knjizi nastojale u nekim teškim životnim trenucima kroz koje je prolazila.

Poezija prolazi kroz tri stvaralačka ciklusa, shodno samoj zrelosti i rastu, krenuvši od naivnih uvjerenja, do misaonih poema, koje kritikuju metaforično, ali hrabro i koje mijenjaju svakog onog ko stihove prodre raciom, ali i emocijom, naglasila je  Lejla Redžić.

Mujezinović je dodala da je  Fondacija za izdavaštvo Sarajevo finansijski podržala izdavanje Lejline knjige, ali su svoj doprinos samom objavljivanju dali i uposlenici BKC Živinice.

U okviru obilježavanja  70.godina od osnivanja i usješnog rada Gradske biblioteke Živinice, organizovano je prikupljanje sredstava za Tonija Kovačevića, bivšeg studenta Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, koji se već duže vrijeme bori sa zloćudnom bolesti.

Doprinos obilježavanju ove značajne godišnjice biblioteke  dao je Gradski hor i hor Poletarac.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje