Početna aktuelnosti Gradsko pozorište Živinice učestvuje na 46. bugojanskom festivalu “FEDRA”

Gradsko pozorište Živinice učestvuje na 46. bugojanskom festivalu “FEDRA”

1197
0
Podijeli

Nakon dugo godina živinički glumci će sudjelovati na teatarskom festivalu BiH „FEDRA“ u Bugojnu, a igrat će komediju „POTJERA“ autora Zlatka Jugovića.

Predstava je premijerno izvedena u martu i to u prepunoj Velikoj sali BKC-a Živinice, a publika je ovacijama sa scene ispratila odličnu glumačku ekipu koju čine: Murat Hasanagić, Suad Avdagić, Marinko Mišić, Armin Suljić i Adnan Kamberović. Ova predstava oslikava nekadašnji period života u BiH, jer je radnja smještena u vrijeme uoči sarajevskog atentata. Uprkos toliko prohujalih godina, radnju drame pisac je učinio aktuelnom u odnosu na stanje u našem društvu, ali i okruženju. Glumci GP Živinice su u tekst utkali određenu dozu bosanskog humora, kojim su pokupili simpatije publike širom BiH.

„Svi učesnici se raduju susretu sa festivalskom atmosferom, obzirom da je riječ o najstarijem teatarskom festivalu u našoj zemlji, a vjerujem da će i bugojanska publika dobro prihvatiti predstavu kao što je i živinička, obzirom da je riječ o predstavi koju smo dugo i kvalitetno spremali. Živinice imaju pozorišnu tradiciju, mi smo godinama stvarali i obrazovali pozorišnu publiku. Gradsko pozorište Živinice je osnovano 1974. godine i više od 350 glumaca je igralo u predstavamo koje je pripremilo živiničko pozorište u prethodnih 40 godina. Tokom svog postojanja izvedeno je više od 100 premijera i približno 700 repriza. Gradsko pozorište Živinice je igralo u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše države. Zahvaljujući pozorištu Živinice su također postale poznate kao i „festivalski grad“. Festival amaterskog pozorišta Bosne i Hercegovine održao se u Živinicama 1977., 1985. i 1986.godine, a samo živiničko pozorište sa mnogobrojnih festivala se vraćalo sa osvojenim prvim nagradama“, istakao je Suad Avdagić, direktor GP Živinice, glumac i višenagrađivani scenograf.

Osim Gradskog pozorišta Živinice, odlukom selektora Seje Đulića, na festivalu će učestvovati:

– Teatar FEDRA Bugojno „Zašto vuk ne pase travu?“
– Gradsko pozorište Živinice “POTJERA”
– HKUD “DIDAK” Gradnići “SMAK SVITA”
– Teatar “TOTAL” Visoko “NESPORAZUM”
– Gradsko pozorište Trebinje “SLUGE”
– Studentsko pozorište Pale “186. STEPENIK”

– OMLADINSKO VEČE dvije predstave :
• Dramska sekcija KŠC ”Sv.Franjo” Tuzla “ZAČARANA ŠUMA”, i
• Dječije pozorište EKO ART Bugojno „NA RUBU“

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje