Početna aktuelnosti Hadžije privode kraju hadžske obrede: Danas drugo kamenovanje Džemretul-akabe

Hadžije privode kraju hadžske obrede: Danas drugo kamenovanje Džemretul-akabe

650
0
Podijeli

Za danas je planirano da hadžije obave drugo bacanje kamenčića na Džemretul-akabu (Velikog šejtana), a narednog dana i treće, čime će biti kompletiran i ovaj dio hadžskog obreda. Također, u okviru aktivnosti, naše hadžije očekuje obavljanje tavafu-l-ifade, koje obično bude organizovano oko ponoći.

Pred sami povratak kući hadžije će obaviti i  Oprosni tavaf kojim se opraštaju od K’abe, te se pripremaju za povratak u domovinu, svojoj porodici, prijateljima. Povratkom i završava najveće putovanje u vjerničkom životu uz nadu da će im obredi biti primljeni jer primljen hadž, po islamskom učenju, znači ono što je i težnja vjerničkog života i cilj dugog puta ka Meki: oprost grijeha i Džennet.

O uspješnoj realizaciji dosadašnjih aktivnosti i provođenju Bajrama u Meki, redovni informativni Ureda za hadž Nezim Halilović Muderris kazao je da su hadžije radosne bez obzira na teškoće koje su imali prethodnih dana. ”Nadamo se da će prava radost biti prilikom bacanja kamenčića. Kada se bude obavljao tavaful – veda (oproštajni obilazak K’abe) više će se pričati o povratku kući,” objašnjava Halilović.

Hadžije su uz ilahije i sofru jučer dočekale Bajram i proveselile se te svim vjernicima širom svijeta zaželjeli Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Napominjemo , 37 vjernika sa područja Medžlisa Islamske zajednice Živinice ove godine otišlo je da obavi petu islamsku dužnost.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje