Početna Uncategorized I ova zima donosi zagađenje zraka

I ova zima donosi zagađenje zraka

301
0
Podijeli

Sa početkom hladnijih dana, svake godine građani u BiH , pa tako i u Živinicama udišu zagađen zrak.

Skoro pa tokom cijele zime , u medijima se izvještava o visini štetnih čestica koje su zabilježe na mjernim stanicama po gradovima, te daju osvrt da li je taj zrak neznatno zagađen, umjereno zagađen ili prekomjerno zagađen .

Ljekari daju zdravstvene preporuka u vezi s aerozagađenjem.

Ništa drugačije nije  ni ove zime!

U Živinicama je 01.novembra krenula sezona grijanja.

Obzirom da su  Živinice u toku procesa rješavanja  projekta Toplifikacije, sa izvorima zagađenja zraka , među kojima su na prvom mjestu  individualna ložišta, građani će se boriti i ove zime.

Ono što je važno istaći , najčešći energent koji se koristi za zagrijavanje stambenih objekata su ugalj i drvo .

Veći broj domaćinstava prošle godine odlučivao se na pelet obzirom da je resorno kantonalno minisatrstvo građanima omogućavalo sufinansiranje kupovine peći.

Ove godine zbog visoke cijene peleta, neki su se odlučili da se vrate na stari način zagrijavanja tj.ugalj i drvo, a to predstavlja najveći problem za zagađenje uz industrijsko loženje i saobraćaj.

Samim time za očekivati je da i ove godine  udišemo zagađen zrak.

Prema podacima koje je zabilježila mjerna stanica koja je podstavljena u blizini BKC,  Živinice su ovih dana u zelenoj zoni, što znači da je zrak čisti ili neznatno zagađen.

Najviša koncentracija zagađujućih čestica  Sumpor dioksida  zabilježena je sinoć u 02:00 sat poslije ponoći , kada je izmjereno 131.8 mikrogram po metru kubnom.

Obzirom da iz FHMZ BiH u naredna tri dana najavljuju temperature koje će biti slične današnjim, što znači da se jutarnje temperature neće spuštati ispod 4 stepena celzijusa, možemo očekivati da ćemo i u narednim danima udisati neznatno zagađen zraka.

A kada se temperature budu spuštale ispod nule, za očekivati je da  će koncentracija čestica sumpordioksida rasti , a samim tim i kvalitet zraka koji udišemo.

Do sistemskog rješavanja ovog problema, građanima ostaje da i dalje prate zdravstvene preporuke i bježe od smoga  u planine !

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje