Početna aktuelnosti Impozantno proslavljen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Živinicama

Impozantno proslavljen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Živinicama

850
0
Podijeli

Grad Živinice slobodarski je grad koji je to u bezbroj sudbonosnih prilika i neprilika dokazao i pokazao koliki su patrioti, domoljubi stanovnici ovog dijela naše domovine Bosne i Hercegovine.

Mnogo je Živiničanki i Živiničana dalo svoje živote, svoje dijelove tijela, svoje psihičko i fizičko zdravlje kako bi se sačuvala sloboda i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i svih građana koji u njoj žive i osjećaju ovu zemlju kao svoju, jedinu domovinu.

Skupa cijena plaćena je za opstanak i dostojanstvo i zbog toga ne čudi što građani Živinica i gradske vlasti svaki važniji datum, a pogotovo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, obilježavaju kako i priliči značaju ovog veoma važnog povijesnog datuma.

Manifestacija iskrene ljubavi prema svom gradu i svojoj domovini mogla se i danas vidjeti i doživjeti na ulicama našeg grada i u svim našim udruženjima, organizacijama i institucijama.

Impozantan defile u kome su učestvovali građani, Limena glazba, policija, vatrogasci, članovi Crvenog križa kao i druga udruženja, dekorisan državnim zastavama Bosne i Hercegovine kreatao se od Druge osnovne škole do Parka Bosanskih branilaca gdje su mnogobrojne delegacije iz društveno – političkog, privrdnog, vjerskog, kulturnog i sportskog života Živinica,Tuzlanskog kantona i države Bosne i Hercegovine položili vijence i cvijeće ispred Centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima i heroja Odbrambeno – oslobodilačkog rata Nesiba Malkića, te učenjem fatihe i minutom ćutnje odali počast najhrabrijim sinovima i kćerima Živinica.

Nakon toga, defile je nastavljen prema Bosanskom kulturnom centru Živinice gdje je upriličena prigodna Svečana akademija.

Ista je započela intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine u izvedbi Odjeljenja muzičke škole pri Prvoj osnovnoj školi Živinice, a zatim je proučena fatiha i održan je minut ćutnje u čast šehida i poginulih boraca našeg grada.

Nakon toga, svojim nastupima Svečanu akademiju su uveličali članovi Gradskog hora Živinice i djeca Gradskog obdaništa.

Svim prisutnima o 1. martu – Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i značaju ovog datuma i događaja, govorio je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić.

U nastavku Svečane akademije nastupili su učenici Druge osnovne škole i Gimnazije Živinice, a nakon njih, prigodan govor održao je i gradonačelnik Živinica Began Muhić.

U drugom dijelu Svečane akademije nastupili su još hor Magnifico, Gradski tamburaški orkestar, Kulturno – umjetničko društvo Živinice kao i učenici Mješovite srednje škole Živinice.

Kompletan program i organizacija, zaista impresivnog obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Živinicama, bio je u režiji i organizaciji Gradskog vijeća Živinice i Gradske uprave Živinice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje