Početna aktuelnosti Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla promoviše brigu o mentalnom zdravlju

Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla promoviše brigu o mentalnom zdravlju

218
0
Podijeli

Danas je u prostorijama JZU UKC Tuzla održano inspirativno predavanje na temu “Kako sačuvati mentalno zdravlje”, u organizaciji Udruženja traheotomiranih osoba Tuzla u saradnji sa Zavodom za psihološku i socijalnu zaštitu UKC-a Tuzla.

Predavanje je održala Larisa Buševac, magistar psihologije, koja je kroz izlaganje istakla važnost brige o mentalnom blagostanju te ponudila pacijentima korisne strategije za njegovo očuvanje.

Navedenoj radionici prisustvovali su članovi Udruženja traheotomiranih osoba Tuzla i njihove porodice, što je pružilo priliku za međusobnu razmjenu iskustava i stvaranje podrške među zajednicom.

Nakon predavanja, organizovano je neformalno druženje uz kafu i osvježenje, te je uslijedio otvoreni dijalog sa v.d. Načelnicom Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu dr.sc. Samrom Mahmutović, dipl. socijalnim radnikom, koja je provela anonimne ankete o individualnim i kolektivnim potrebama pacijenata.

Logopedi Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata, dr.sc. Mirsada Korlatović, dr.sc. Selma Altumbabić i dr.sc. Jasmina Kabil, izrazili su spremnost za educiranje pacijenata o nadomjesnom govoru.

Prisutnima su se obratili i pacijenti koji su savladali tehnike nadomsjenog govora motivirajući ih na aktivno učenje.

Današnja radionica bila je dragocjena za sve prisutne, pružajući im podršku i korisne savjete za dalje unapređenje zdravlja.

Dr. Lejla Tokić, otorinolaringolog i predsjednica Udruženja traheotomiranih osoba Tuzla, naglasila je važnost ovakvih radionica, posebno uzimajući u obzir specifične potrebe laringektomiranih pacijenata.

Očekuje se da će pružene informacije i alati pomoći članovima udruženja i njihovim porodicama da se bolje nose sa svakodnevnim izazovima nakon operacije i da osnaže svoje mentalno zdravlje.

Udruženje traheotomiranih osoba Tuzla nastavlja sa svojom misijom pružanja podrške i edukacije, te doprinosi poboljšanju kvaliteta života svojih članova i njihovih porodica.

JR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje