Početna aktuelnosti Inicijativa za prekategorizaciju regionalnih cesta u magistralnu cestu

Inicijativa za prekategorizaciju regionalnih cesta u magistralnu cestu

125
0
Podijeli

U Banovićima  je prije dva dana održan sastanak na kojem su bili prisutni načelnici općina Banovići,  Žepče i Zavidovići  kao i predstavnik garda Živinice , na kojem je potpisan dokument o prekategorizaciji  ceste Zepče –Zavidovići-Ribnica –Banovići, Živinice-Međaš, te je isti upućen nadležnom ministartvu Vlade Federacije BiH.

Ova dionica predstavlja najkraću sponu između dva privredno najrazvijenija kantona u Federaciji Bosni i Hercegovini; Tuzlanskog i Zeničko–dobojskog, koji prema posljednjem popisu stanovništva imaju oko milion stanovnika.

Ova cesta bi istovremeno prekinula komunikacijsku izolovanost, spojila Međunarodni aerodrom Tuzla sa koridorom Vc, te omogućila dalji privredni razvoj dva kantona.

Radi se o dužini ceste od oko  87 kilometara.

Podršku za jedno ovakvu inicijativu dala je i Vlada TK kao i resorno ministarstvo.

Kazali su da očekuju da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine da podrže ovu inicijativu i da će dati pozitivno mišljenje, te u dogledno vrijeme stanovnicima dva kantona dati na upravljanje magistralnu cestu koja je do sada bila regionalna cesta“.

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje