Početna aktuelnosti Izborna komisija grada Živinice: Pripreme za održavanje lokalnih izbora

Izborna komisija grada Živinice: Pripreme za održavanje lokalnih izbora

1472
0
Podijeli

Državljanin Bosne i Hercegovine koji ima biračko pravo i koji ima status raseljene osobe upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu na osnovu izražene biračke opcije, odnosno mogu birati da li će glasati za općinu prebivališta prije sticanja statusa raseljene osobe ili za općinu trenutnog prebivališta/boravišta.

Rok za podnošenje zahtjeva Izbornim komisijama istekao je 1.septembra.

Gradska Izborna komisija Živinice završila je proces ažuriranja promjena u podatcima raseljenih lica, odnosno redovnih birača.

U Živinicama su zahtjev za promjenu biračke opcije podnijele 63 osobe.

Gradska izborna komisija dobila je instrukcije na koji način treba organizirati izbore da se ispoštuju mjere zaštite od zaraze korona virusom. Za to će biti potrebna dodatna finansijska sredstva, što će zahtijevati rebalans budžeta grada Živinice kaže sekretar Izborne komisije Hasan Ramić.

Veliki teret posla past će na izbornu komisiju prilikom organiziranja izbora i pripreme biračkih mjesta ističe Ramić.

U toku su i pripreme za formiranje biračkih odbora naglašava Ramić te dodaje da još uvijek nije završena ovjera kandidata i političkih subjekta što traje do 8.septembra, nakon čega će se znati koliko političkih subjekata i kandidata će biti za utrci za predstavničku i izvršnu vlast grada Živinice.

Pravo glasa na izborima imat će 54534 birača koji mogu glasaju na biračkim mjestima u gradu Živinice.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje