Početna aktuelnosti JU Gimnazija: Pripreme za školsku 2020/2021.

JU Gimnazija: Pripreme za školsku 2020/2021.

618
0
Podijeli

Nakon šest mjeseci učenici se vraćaju u učionice. U školama se ovih dana obavljaju pripreme za prijem đaka i nastavak školovanja u specifičnim uslovima.
Srednjoškolci će s nastavom početi 7. Septembra prvi razredi a od 14. drugi, treći i četvrti razredi.
Nastava je organizirana tako da se smanji broj učenika prilikom dolaska u školu i što sigurnije provede fizička distanca.
U JU Gimnazija privode se kraju sve pripreme kako bi u ponedjeljak primili učenike prvih razreda.
Većina odjeljenja u Gimnaziji Živinice broji više od 16 učenika, po preporukama koje su škole dobile učenici se dijele na dvije grupe.
Živinička Gimnazija broji 13 odjeljenja i 300 učenika, prilikom dijeljenja u grupe vođeno je računa o polnoj strukturi, opći uspjeh, mjesto putovanja, kaže direktorica Ivana Mijatović.
Direktorica ističe da su što se tiče odvijanja nastave uposlenici prilično spremni za početak školske godine s tim da se svi zajednički suočavaju s novim načinima rada.
Obavezno je nošenje zaštitnih maski za sve učenike i uposlenike izričita je direktorica Gimnazije.
U preporukama koje su škole dobile stoji mogućnost roditeljima i starateljima da se izjasne putem izjave da njihovo dijete ne može pohađati nastavu zato što je hronični bolesnik ili ima nekog u porodici teško bolesnog u tom slučaju djeca će nastavno gradivo savladavati on-line putem.
Sredstva za dezinfekciju i zaštitu su već obezbjeđena kažu u JU Gimnazija Živinice.
Mjerenje temperature roditelji su dužni da obavljaju djeci kod kuće i istu upisuju u evidencione listove koje će učenici nositi u školu. Isto tako uposlenici prije dolaska na posao moraju sebi mjeriti temperaturu i voditi evidenciju.
Uposlenici će proći i edukaciju na temu Covida, to stečeno znanje profesori će prenijeti na roditelje na sastancima koji će biti održani naredne sedmice.
Također su i srednje škole dužne da naprave krizni plan djelovanja u slučaju pojave virusa i formirati operativni tim.
Direktorica je ovom prilikom zamolila roditelje za saradnju da ako primijete neke simptome kod djece istu ne šalju u školu.
Treba naglasiti da Gimnazija Živinice je organizovala nastavu tako da učenici neće izlaziti iz učionica nego će premetni profesori dolaziti njima.Time se sprječava miješanje učenika na hodnicima.

(Više u Info blok-u)

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje