Početna aktuelnosti Izložba posvećena prvom učitelju na području općine Živinice

Izložba posvećena prvom učitelju na području općine Živinice

916
0
Podijeli

U okviru Programa obilježavanja 19.juna,Dana općine Živinice,danas je u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra Živinice postavljena veoma zanimljiva izložba.

Ista je posvećena prvom učitelju najstarije osnovne škole na području općine Živinice.

izložba veoma vrijednih dokumenata koji su svjedočanstvo jednog vremena i jednog historijskog trenutka u razvoju  živiničkog podneblja, upriličena je u galeriji Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Konceptualna postavka,ovaj put,bila je posvećena prvom učitelju na području općine Živinice Smailu Divanefendiću koji je svoj rad na ovom području započeo u najstarijoj živiničkoj školi-Osnovnoj školi  Đurđevik.

Smail Divanefendić, premješten je prije 108 godina iz narodne osnovnoj školi u Janji.

Učitelj je po odluci Austro-Ugarske monarhije,odnosno,Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu od 21. augusta 1911. godine, upućen u novootvorenu narodnu školu u Đurđeviku.

Na osnovu tog ukaza učitelju Smailu Divanefendiću određena je temeljna godišnja plaća sa doplatkom u iznosu od 1300 kruna.

Učiitelj Smail Divanefendić svoje radno angažovanje započinje 1. septembra 1911. godine.

U odluci Zemaljske vlade koju su posjetioci izložbe,pored drugih vrijednih dokumenata mogli vidjeti danas, navodi se da će zarađene  prihode Učitelj ostvarivati iz porezne blagajne  u Tuzli, također mu se dodjeljuje stan i drva za ogrev ili drvarina.

Na izložbi raznih  dokumenata koji svjedoče početcima sekularnog obrazovanja na području općine Živinice, posjetioci  su imali priliku vidjeti i fotografiju prvog učitelja Đurđevika i općine Živinice…

Na otvaranju vrlo vrijedne izložbe za našu lokalnu zajednicu kao i za šire prostore,bili su prisutni i Murat i Melka Hasanagić,unuci prvog živiničkog učitelja Smaila Divanefendića koji su veoma emotivno doživjeli samo otvaranje izložbe posvećene njihovom znamenitom djedu.

Prisutni građani općine Živinice pokazali su veoma veliko interesovanje za sve izložene artefakte nastajanja,početaka i geneze sistemskog obrazovanja na području Živinica.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje