Početna aktuelnosti Jako nevrijeme nanijelo štete građanima

Jako nevrijeme nanijelo štete građanima

791
0
Podijeli

Olujno nevrijeme praćeno velikom kišom,vjetrom i gradom prošle sedmice pogodilo područje općine Živinice. Nanesene su ogromne štete na poljoprivrednim imanjima mještana najviše područja Gornje Višće.

Pogođeni nevremenom su prijavili štetu u Službu civilne zaštite, do danas su zaprimljene 23.prijave, a prema riječima šefa ove službe danas je Komisija za procjenu šteta izašla na teren.

Pored šteta od grada zaprimljene su i dvije prijave šteta od udara groma i to u MZ Litve i MZ Lukavica Gornja.

Šteta koja je nanesena na poljoprivrednim parcelama i voćnjacima je evidentna i mještani je sami ne mogu sanirati pa očekuju pomoć države,odnosno općine i kantona. Šefa službe pitali smo šta slijedi nakon prijave štete.

” Zakon o zaštiti i spašavanju je predvidio sredstva posebne naknade da se mogu koristiti u takvim situacijama, ali prevshodno u situacijama kad nadležno tijelo, dakle općinski Štab civilne zaštite predloži Općinskom načelniku da donese Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće. U ovom slučaju dakle ta sredstva se ostvaruju temeljem te posebne naknade mogu biti operativna ali isključivo prema Odluci Vlade o načinima korištenja i raspolaganja sredstvima koja se ostvaruju putem posebne namjene. Mi godinama pokušavamo da ove podzakonske propise koje predlaže Federalna uprava CZ, pokrećemo inicijativu da se oni promijene jer dolazimo u situaciju da imamo značajna finansijska sredstva a imamo ograničenja kod njihove primjene. Dakle, mi ne možemo posegnuti za sredstvima posebne naknade ukoliko ovi preduvijeti o kojima sam govorio ne budu ispunjeni, i zaista to predstavlja jedan strašan balans u funkcionisanju CZ na prostoru FBiH sve dotle dok se ti propisi ne budu promijenili mi ćemo biti u poziciji samo da prikupljamo te zahtjeve i da nadležne općisnske komisije postupaju po svojim aktivnostima u pogledu procjene štete a budžetskih sredstava nemamo dovoljno da bi iz takvih izvora finansiranja mogli da pristupimo naknadama šteta, ali još uvijek neću govoriti u zvaničnom smislu o tome, Općinska komisija za procjenu štete će izvršiti procjene štete i dati svoje primjedbe i prijedloge šta i kako dalje”, kaže Enver Jukić Šef službe Civilne zaštite općine Živinice.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje