Početna aktuelnosti U Živinicama održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o porijeklu imovine

U Živinicama održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o porijeklu imovine

76
0
Podijeli

U Živinicama  je danas održana Javna rasprava o nacrtu Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

Nosioc izrade ovog Zakona je ministarstvo uprave i pravosuđa Tk-a .

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK –a  juče je započelo sa provođenjem Javnih rasprava koje će se održati u svim općinama i gradovima na području TK-a .

Nakon Sapne i Kalesija Javna rasprava o nacrtu Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu  danas je  održana i u Živinicama , na kojoj je prisutvovao veoma mali broj ljudi.

Zakon predviđa  način prikupljanja, obradu, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad provođenjem ovog zakona, te se uz lično nosioce javnih funkcija odnosi i na dostavljanje podataka o imovini njihovih bliskih srodnika i povezanih osoba. Osim na poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona i članove Vlade Tuzlanskog kantona, ovaj zakon odnosi se i na vijećnike u gradskim i općinskim vijećima, gradonačelnike i načelnike općina direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija čiji je osnivač Tuzlanski kanton, gradovi ili općine na području Tuzlanskog kantona, te članove skupština, upravnih i nadzornih odbora institucija u Tuzlanskom kantonu koji su izabrani ili imenovani, ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost od strane Skupštine, odnosno Vlade Tuzlanskog kantona ili gradskih i općinskih vijeća.

Prema njemu, nosioci javnih funkcija ubuduće moraće prijaviti zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju tokom obavljanja javne funkcije.

Provjeru podataka o imovini zvaničnika radit će Ured za borbu protiv korupcije, koji ima zakonsko ovlaštenje da od različitih institucija prikuplja podatke i radi provjere onoga što javni dužnosnici navedu u svojim imovinskim kartonima.

Nakon održanih Javnih rasprava slijedi formiranje Zakonskog teksta , kazala je ovom prilikom resorna  ministrica Una Harčin.

Harčin očekuje da bi se ovaj Zakon mogao početi primjenjivati do kraja ove godine.

U Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je korupcija jedan od najvećih problema društva, Zakon o porijeklu i kontroli imovine javnih dužnosnika, koji je bi trebao biti uskoro donesen na Tk-u  trebao bi donijeti značajan pomak,ukoliko bude primjenjivan.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje