Početna aktuelnosti Izmjenjeni kriteriji u Javnom pozivu za jednokratne pomoći boračkoj populaciji

Izmjenjeni kriteriji u Javnom pozivu za jednokratne pomoći boračkoj populaciji

1946
0
Podijeli

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata usvojila Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, kojim je za ove namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM. Ovaj Program rezultat je Sporazuma Vlade FBiH i boračkih organizacija te jasnog opredjeljenja Vlade FBiH da neće biti umanjivanja prava i sredstava za boračku populaciju.

Međutim, Javnim pozivom je bila ograničena starosna dob aplikanata iz reda Demobilisanih boraca, nakon intervencija Boračkih udruženja  došlo je do promjene kriterija za ovu kategoriju. Na javni poziv mogu se prijaviti svi demobilisani borci koji ispunjavaju ostale kriterije.

Pored Demobilisanih boraca pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju i ostale boračke kategorije stanovništva koje ispunjavaju uslove zadate javnim pozivom.

“Demobilisani borci i bračni partneri umrlih demobilisanih boraca, ratni vojni invalidi 100 posto prva grupa (jednokratna naknada za uvećanje tuđe njege i pomoći), ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih šehida i poginulih boraca i djeca bez oba roditelja koji nemaju druga mjesečna primanja”, ističe Kerim Trakić predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Općine Živinice.

Pored njih, pravo na ovo imaju i maloljetni borci i to za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i doškolovanje, te dobitnici najviših ratnih priznanja i odlikovanja druge i treće kategorije koji nemaju drugih mjesečnih primanja.

Ove godine za ove namjene znatno su povećana sredstva, sa sedam na devet miliona KM.

Javni poziv ostaje otvoren do 27.decembra 2018.godine.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje