Početna aktuelnosti Jesu li osnovne škole u Živinicama spremne za početak nove školske godine

Jesu li osnovne škole u Živinicama spremne za početak nove školske godine

371
0
Podijeli

Učenici se 1.septembra vraćaju u školske klupe , kada zvanično počinje nova školska godina 2023/2024.godina.

Posljednje pripreme koje se vrše u školama  odnose se na popunjavanje određenih nastavnih pozicija.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola Ibre Ćasurovića,  mnoge osnovne škole na početku nove školske godine  mogle bi se naći u problemu sa nedostatkom nastavnog kadra iz određenih predmeta, i to iz nastavnih predmeta Njemački i Engleski jezik i Islamska vjeronauka.

Pojašnjava da mnogi prosvjetni radnici nakon završenog konkursa odustaju  zbog prihvatanja posla u drugoj školi,  koja im je bliža mjestu stanovanja, ali i uvezivanja godina rada. Napominje , da bi sa završetkom prve školske sedmice ovi problemi trebali biti riješeni.

Zahvaljujući resornom kantonalnom minstarstvu, roditeljima učenika  početak nove školske godine je olakšan još više ove godine.

Pored besplatnih udžbenika , učenici bi trebali dobiti i radene sveske, pojašnjava Ćasurović, te moli roditelje da sačekaju sa uputama koje će dobiti učenici u školama.

Obzirom da je protekla školska godina , nažalost završena, ranjavanjem nastavnika od strane učenika u jednoj od osnovnih škola u Lukavcu, sigurnosna situacija u školama početkom nove školske godine, trebala bi biti bolja obzirom da je na nivou Kantona donesena Odluka o uvođenju zaštitara u  obrazovne ustanove.

Također, škole razmatraju i inicijativu  zabrane unošenja mobitela učenicima  u škole.

O ovoj temi predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Živinice govori u prilogu u 18:30 u Info bloku….

Jedno je jasno , pitanjem sigurnosti situacije u obrazovanju neophodno je da se uključe svi, jer je  krajnje vrijeme prestati se  baviti posljedicama , već preventivno djelovati.

Rad sa učenicima na pedagoško- psihološkoj osnovi je također aktivnost na kojoj će škole raditi tokom naredne škoslke godine, poručio je naš sagovornik.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje