Početna aktuelnosti Jučer u Srebrenici otvoren Centar za stara lica „Hatidža Mehmedović”

Jučer u Srebrenici otvoren Centar za stara lica „Hatidža Mehmedović”

711
0
Podijeli

Pomoćnik direktora Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus” Elmedin Škrebo kazao je da imaju mnogo zahtjeva za prijem u Centar iz drugih sredina – iz Podrinja, Federacije i dijaspore.

Prioritet su majke, a kasnije i ostali.

Za majke Srebrenice mnogo znači ovaj centar – kazala je predsjednica Udruženja Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Willem Pronk, predsjednik organizacije Proplan iz Nizozemske kazao je da su u Potočarima zbog majki Srebrenice.

Fondacija Proplan je 50 posto sredstava obezbijedila za izgradnju centra u Potočarima.

Izgradnju Centra pomoglo je Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice BiH.

– Ovo je jedan od ljepših projekata koji smo podržali i raduje nas da smo bili dio lijepe priče – kazao je federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić.

Prisutnima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein efendija Kavazović.

– Izražavam iskreno i duboko poštovanje za ovaj čin i molim dragog Boga da donatore podrži u svakom dobru– kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH.

Nakon obraćanja prisutnih zvanica, dodijeljene su Zahvalnice donatorima koji su pomogli tokom izgradnje Centra za stara lica „Hatidža Mehmedović“, a zatim su prisutni obišli kompleks Centra.

Kapacitet smještaja je 84 kreveta u cijelom kompleksu, a za početak će biti primljeno 20 korisnika.

Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM, 50 posto sredstava obezbijedila je Fondacija Proplan iz Holandije, a ostala sredstva su osigurali domaći donatori – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Rijaset Islamske zajednice, općine iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo, neformalna grupa “Ramazanski iftari” i drugi.

Hatidži Mehmedović, čije ime nosi Centar u Potočarima, su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995. godine ubijena dvojica sinova, Almir (18) i Azmir (21) i muž Abdulah (44).

Bila je predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”.

U sklopu jučerašnjeg svečanog dana u Potočarima u kompleksu Internatskog smještaja održan je i koncert povodom otvaranja Centra za starija lica.

Koncert je otvorio Wiliem Pronk na čiju ideju je upravo i organizovan ovaj prigodni program.

Za ugodnu atmosferu i muziku zaduženi su bili učesnici: Gradski mještoviti hor Živinice sa dirigentom prof.doc. Seadom Siočićem, Ženski hor “Učo” Tuzla sa dirigentom prof. Amirom Fatušić.

Također pored pomenutih izvođača, za sve prisutne izveden je i solo nastup Trudi Bosa na flauti kao i vokalne solistkinje Amre Aljić.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje