Početna aktuelnosti Kada će doći vakcine protiv COVID-19 još uvijek se ne zna!

Kada će doći vakcine protiv COVID-19 još uvijek se ne zna!

176
0
Podijeli

Prema ranije utvrđenom planu vakcinacije protiv koronavirusa u Živinicama je predviđeno da vakcinu primi 50% stanovništva, odnosno svo stanovništvo  starije 50 godina. Vaskcinacija će se obavljati u više navrata jer će iste dolaziti u turnusima.

Međutim, kada će vakcine stići u Živinice, još uvijek se ne zna. Želju da se vakcinišu izrazili su 257 zdravstvenih radnika i 1565 ljudi stariji od 60 godina.

Da bismo stvorili kolektivni imunitet potrebno je da se vakciniše više od 70% stanovništva svih generacija, a to bi značilo da se u Živinicama vakciniše oko 40000 ljudi“, kaže doktorica Ružica Janković-Samardžić,specijalista epidemilog-šefica HES-a.

Nije Bosna i Hercegovina jedina zemlja u kojoj nije počela vakcinacija protiv COVIDA 19. U tom šeširu nalazi se još oko 130 zemlja svijeta, koji uglavnom zbog siromaštva ali i zbog potražnje bogatih, ostaju zapostavljeni u tom lancu. Međutim, za BiH je specifično da je novac za vakcine obezbijeđen, ali da zbog tromosti sistema, datum početka masovne vakcinacije nije ni na vidiku.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje